Още една имунизация да бъде включена в задължителния списък, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до здравния министър Кирил Ананиев. Става въпрос за ваксината срещу ротавирусен гастроентерит при новородени.

Мотивът на джипитата е, че макар имунизацията да не е задължителна, вече е започната с първи прием при голям процент от децата и е необходимо да бъде довършена до 6 месечна възраст с втори и трети (евентуално) прием. Ротавирусният гастроентерит е остро инфекциозно заболяване и е най-честият вирусен гастроентерит в ранната детска възраст. Клинично се характеризира с остро начало, телесна температура над 39 градуса, повръщане, диария, катарални прояви от горни дихателни пътища и последваща дехидратация. Основният механизъм на предаване е фекално-оралният - чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода. Поради високата устойчивост на вирусите във външната среда е възможно заразяване и по аерогенен (попадане на вирусните частици в дихателните пътища) и въздушно-прахов механизъм.

Най-често боледуват деца до 2 години (6-24 месеца), като ротавирусните гастроентерити са причина за 50% от хоспитализациите по повод диария при деца в ранна възраст. Ротавирус А инфекциите могат да възникнат през целия живот, но само първата инфекция е клинично проявена, а следващите обикновено са все по-леки или безсимптомни.

В писмото си общопрактикуващите лекари прадлагат също всеки да определи часове за планови детски консултации/профилактични прегледи на деца, задължителни имунизации и реимунизации и имунизации по национални програми във вторник или в четвъртък, съобразно структурата на практиката си. Часовете трябва да са запазени само за тези дейности, без обслужване в тях на други пациенти. При необходимост консултациите, профилактиката и имунизациите могат да се извършват и в други дни в графика, определен за това при осигурен „зелен" коридор.

Семейните лекари настояват също в заповедта да се включи изискването между приема на едната и другата група пациенти да има минимум един час, в който да подготвят помещенията си за прием. Да има и график, за да не се смесват различните потоци.

В сегашния вид заповедта не допуска възможност за извършване на други дейности през целия ден, дори да има само едно или две деца, подлежащи на преглед по детска консултация и имунизация. В същото време общопрактикуващите лекари със записан голям брой бебета не могат да успеят в рамките на два работни дни да обхванат всички подлежащи деца при спазване на изискванията за физическо дистанциране и дезинфекция, посочват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

При необходимост, по време на изпълнение на тези дейности, останалите пациенти от пациентските листи се консултират по телефона или им се определя час и дата за посещение. Или се насочват и към център за спешна медицинска помощ, предлагат джипитата.

При установяване на симптоми на остра вирусна инфекция, лечебните заведения незабавно да предприемат необходимите дейности по изолация на заболелия в домашни условия или в лечебно заведение, в зависимост от клиничната картина и да информират Регионалната здравна инспекция на територията на областта с цел вземане на проби за изследване за COVID-19. Според лекарите изрично трябва да се напише в министерската заповед, че на деца със симптоми на остри вирусни инфекции не се извършват имунизации, както и че преди приема на следващото дете задължително се извършва дезинфекция на кабинета, оборудването и чакалнята.