Общинският кризисен щаб се събира днес в Пловдив. Експерти от общинското здравеопазване заедно с кмета Здравко Димитров и директора на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов ще обсъдят усложнената епидемиологична обстановка и готовността на общинските лечебни заведения за предстоящата пета вълна на COVID-19. Срещата е и във връзка с препоръката на областния управител Йордан Иванов.

Припомняме, че по време на Областния кризисен щаб във вторник Иванов посъветва всички общини да обсъдят заболеваемостта по места и възможностите на болниците за приемат пациенти с коронавирус.  Той бе категоричен, че няма да има противопоставяния на ниво Областен и Общински щаб. И във времена на криза ще говорят специалисти, а не политици.

Същата е и позицията на д-р Калин Калинов. „Ние сме активен участник в Областния кризисен щаб, работим в пълен синхрон и едва ли ще вземем решения, по-различни от взетите във вторник. Ще се съобразим обаче с особеностите и натовареността на всички лечебни заведения в Пловдив”, коментира пред TrafficNews директорът на дирекция „Здравеопазване“ преди срещата.

Той обясни, че по-конкретно ще се разгледа ситуацията в общинските лечебни заведения, тъй като те са отговорност на общината. Те трябва да бъдат адекватни като графици и обезпеченост на заболеваемостта, която нараства с часове. По предварителната информация, с която д-р Калинов разполага, обаче на този етап не се налага разкриването на нови COVID легла.

„В момента нямаме серологично типизиране на щама, който покачва заболеваемостта в Пловдивска област – дали са Делта и Омикрон, или новият вариант вече преобладава. Но вирусът засяга все повече и детската възраст. От края на миналата седмица има указания от Министерство на здравеопазването чрез РЗИ за разкриване на детски легла и готовност за разкриване на детски COVID отделения. Слава Богу, засега не отчитаме тежка симптоматика. Все още интензивните отделения не са пълни”, подчерта д-р Калинов.

И допълни, че всяко действие на Община Пловдив ще бъде адекватно на степента на заболеваемост на пловдивчани.