Лошият дъх не е помогнал на никого в социалния живот, макар че често носителят му не може да го усети сам. Изследванията сочат, че около 50% от хората страдат от него, докато 95% се сблъскват с халитоза (медицинският термин за лош дъх) от време на време.

Ако по зъбите ви остане храна, която сте консумирали през деня, там започват да се развиват бактерии, заради разграждането й. Затова старателно измийте зъбите си преди лягане и не пропускайте езика, който също е гостоприемен за бактерии. В противен случай знаете какво ви очаква на сутринта.

Хидрацията е също много важна, за това пийте много вода, защото, когато устата е суха, няма какво да отмие бактериите и те остават там много по-дълго.

Имайте предвид, че кафето, алкохолът, пушенето и някои лекарства също могат да доведат до изсушаване на устата и така причиняват типичния за консумиращите ги дъх. Лошия дъх козметично може да се отстрани като дъвчете суров кардамон или мента, или пиете черен, зeлeн или билĸoв чaй (мeнтa).

Ако състоянието упорства и постоянно се нуждаете от водата за уста, която е само временно козметично решение, вероятно се касае за нещо повече от лоша орална хигиена. Затова се консултирайте със своя зъболекар.

 Източник: iwoman.bg