Мъчат ви паник атаки и натрапчиви мисли. От какво страдате?

Ние сме като другите хора, но трудно се справяме с ежедневните дейности, заяви пред TrafficNews Невена Гюлева, която се бори с ОКР

България 11.09.2019 21:20 3067 0
Мъчат ви паник атаки и натрапчиви мисли. От какво страдате?

Мъчат ви паник атаки и натрапчиви мисли. От какво страдате? Подобни въпроси си задават хората, които страдат от обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Става въпрос за тревожно разстройство, характеризиращо се с повтарящи се натрапчиви мисли, дейности и усещания, които причиняват значителни страдания или възпрепятстват работата на човека, като го карат да се чувства непълноценен и снижават качеството на живот.

Компулсията се изразява в непреодолим импулс да се извърши нещо, независимо от последствията и смисъла му. Това принуждава страдащите от ОКР да направи конкретен жест (или психически ритуал), с цел да прекрати обсебващата я тревожност. 

Обсесията е идея, която постоянно се натрапва в мисленето ни. Тя е симптом, който не оставя страдащия на спокойствие - обсебва го. Често е нелогична и странна за притежателя си, но предизвиква висока тревожност и е изключително устойчива на съзнателно противодействие.

Обсесията и компулсията са взаимно свързани. Диагноза на подобно разстройство се поставя само от специалист, ако симптоматиката променя видимо живота на страдащия. Пример са хората, отделящи повече от час на ден, за да извършат ритуалите на компулсията и увреждащи социалните си контакти, или качеството на живот, заради тревожността.

Екипът на TrafficNews се свърза с Невена Гюлева. Тя е на 40 години, живее в Асеновград със семейството си. Споделя, че страда от обсесивно-компулсивното разстройство и панически разстройства от 15-годишна. 

При спор с преподавателка са се отключили първоначалните симптоми на обсесивно-компулсивното разстройство, споделя още тя. 

"Около две години бях лекувана погрешно с друга диагноза, постоянно съм на лекарства до днешна дата включително. Ние сме като другите хора и е много трудно да се справяме с ежедневните дейности. Но въпреки всичко правим и невъзможното да бъдем нормални хора", заяви Невена Гюлева пред екипа ни. 

Диагностицирането на обсесивно-компулсивно разстройство се провежда от специалист, въз основа на оценка на симптомите на пациента, включително колко време той прекарва в изпълнението на т. нар. ритуал.

Счита се, че най-ефективният подход за лечение на ОКР съчетава лекарства с когнитивна поведенческа терапия. Целта на този вид терапия е да помогне на страдащите от състоянието за откриването на начини за изправяне срещу страховете и намаляване на тревожността, без извършване на компулсии.

Терапията също се фокусира върху намаляване на преувеличеното или натрапливо мислене.

Медикаментозното лечение може да включва трициклични антидепресанти, инхибитори на обратното захващане на серотонина, антидепресанти. При тежки случаи на обсесивно-компулсивно разстройство и при хора, които не отговарят на медикаментозната и поведенческа терапия, може да се използва електроконвулсивна терапия или психохирургия.  

Изпрати новина