Със затоплянето на времето кърлежите се раздвижиха. Вече има няколко случая на ухапани, а при три от тях са настъпили усложнения и пациентите са развили лаймска болест. Последният хоспитализиран е от изминалата седмица, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

В социалните мрежи също се разпространяват снимки от хора, които са намерили кърлеж по тялото си след разходка на открито. Собственици на кучета алармират, че е възможно домашният любимец да внесе кръвосмучещите насекоми у дома.

„Тъй като кучето е третирано с препарат, кърлежът не се закача, но ходи по тялото известно време. И пада в стаята, след което се качва по човека”, обяснява потърпевша. Именно по този начин през миналата година жената е била ухапана от кърлеж, който се е забил в корема й.

Лаймската болест, марсилска или кримска треска са най-честите усложнения след ухапване от кърлеж. Сред симптомите, че кърлежът е заразил даден човек, са зачервяване на ухапаното място, главоболие, висока температура и болки в мускулите и ставите. Може да има поражения върху кожата, ставите, сърдечно-съдовата система, очите, нервната система.

Специалистите обясняват, че при ухапване от кърлеж най-важна е първата реакция. В домашни условия никога не трябва да се ползват олио или вазелин. Кърлежът не бива да се пипа с голи ръце, нито да се дърпа. Той трябва само да се раздвижи в две посоки, за да отпусне пипалата си. Очите ни също трябва да бъдат изолирани.

Те съветват още хората след разходка навън винаги да се оглеждат - и себе си, и децата.

Снимка: Фейсбук