Вярвате ли, че една ябълка на ден пази доктора далеч? Ако отговорът е ДА, то вие определено сте били облъчени от своите родители да наблягате на плодовете и зеленчуците.

Хранителни и здравни експерти открай време повтарят, че трябва да консумираме дневно по 5 порции и от двете хранителни групи. А ново изследване стига дори по-далече, обяснявайки че ако всички започнем да ядем по 800 г плодове и зеленчуци на ден, можем да предотвратим 7,8 милиона случая на преждевременна смърт, пише Tialoto.bg.

Как изглеждат 10 порции на ден?

На пръв поглед изглежда доста храна, но повярвайте, има как да я вкарате в дневното си меню.

Ето и един примерен план:

1. Вкарайте фреш за закуска. Алтернатива е да вкарате и плод в мюслито си. Ето я и порция 1.

2. Може да сварите броколи, картофи и да добавите домат. Подправете и това са цели 2 порции зеленчуци.

3. Една ябълка или банан в ранния следобед се брои за още допълнителни 2 порции.

4. След тежкия работен ден, можете да заредите тялото с енергия с нещо сладко и вкусно. Едно смути се брои за още 2 порции плодове.

5. За вечеря може да добавите гарнитура от пресни зеленолистни зеленчуци. И ето още 2 порции зеленчуци. Ако си мислите, че е по-лесно да замените тази цялата храна с мултивитамини, помислете пак! Според авторите на изследването, консумирайки разнообразни храни от гамата на плодовете и зеленчуците, вие набавяте комплексно хранителни съставки, които не могат да бъдат събрани в едно хапче. Винаги можете в добавка да взимате и мултивитамини, но не разчитайте само на тях.