Изненадващо спряха помощите за работа при неблагоприятни условия за медиците в извънболничната помощ, научи TrafficNews. Обещанието бе те да продължат да получават допълнително пари три месеца след края на извънредната епидемична обстановка. С писмо директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев обаче е уведомил всички джипита и лекари в ДКЦ-та в Пловдив, че това ще се случи още от 1 април.

„Издадената методика за заплащане на работата при неблагоприятни условия, в частта за извънболничната медицинска помощ, прекратява своето действие с отмяната на извънредната епидемична обстановка”, е записано в документа.

Същевременно в болниците средства ще се получават през април, май и юни. Те ще бъдат по-малки от досегашните и ще се осигурят чрез промени в Методиката за неблагоприятни условя за работа. Този месец лекарите и магистър-фармацевтите ще получат по 800 лв. бруто, медицинските сестри и помощник-фармацевтите – по 550 лв., а санитарите – по 120 лв. Също така болниците ще имат право на подпомагане до 85% от бюджета си за миналата година, ако не са го изработили сами до 1 юли.

„Поредните лъжливи обещания. Едно говорят, а реалността е съвсем друга”, недоволстват общопрактикуващи лекари в Пловдив. И риторично задават въпрос дали според Здравната каса пандемията е отминала. „През изминалото денонощие в Пловдивска област са регистрирани 73 нови случая. Масово тези хора са потърсили помощ от семейния си лекар, но нашата работа остава неоценена”, възмущават се джипитата.