Все повече млади хора у нас страдат от сърдечни проблеми. За изминалата година случаите на миокарден инфаркт при жени под 35-годишна възраст са се увеличили четири пъти спрямо предходната. Всеки месец по една млада жена е получавала сърдечен удар. Пет от тях са стигнали до интензивно отделение, а една е починала.

Тревожните данни са изнесени от Националния център по обществено здраве и анализи.

Увеличение на инфарктите има и при жените на възраст от 35 до 55 години. За 2021 година при 332 жени в тази възрастова група е доказана диагнозата, спрямо 294 година по-рано.

Същата е тенденцията и при по-младите мъже. Хоспитализираните пациенти под 35 години са 50, а мъжете със сърдечен удар между 35 и 55 години в болница е 4 802.

Според наблюденията на лекарите възрастовата граница е паднала през последните години, а причините за това са няколко. На първо място е стресът, който съпътства ежедневието ни, както и заседналият начин на живот. Медиците отчитат, че високият холестерол, запушването на кръвоносните съдове и развиване на атеросклероза са сериозни причини за инфарктите.

Все повече млади пациенти в критично състояние постъпват в кардиологичните клиники в страната. 551 са мъжете и жените до 55-годишна възраст, които са били настанени в интензивни структури.  

9 278 пък са българите над 55 години, получили сърдечен удар през миналата година. Общо хоспитализираните и нехоспитализирани пациенти са били 11 445.

„За съжаление, това състояние може да се прояви при хора, които нямат сърдечно-съдови проблеми, а по-лошото е, че може да протече почти без симптоми. Рискът е по-голям при хората с диабет”, предупреждават медици.

В останалите случаи основен признак за инфарктно състояние е болката в областта на гърдите. Веднага след нейната поява трябва спешно да се търси лекарска помощ.