Импланти, направени на 3D принтер, могат да спасят хора с тежки травми на главата.  Революционната иновация вече се прилага и у нас. Става въпрос за индивидиуални 3D РЕЕК (polyetheretherketone) импланти, които заменят счупени или липсващи кости на черепа. Новата методика се практикува в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Процедурата се прилага на пациенти пострадали при катастрофи, височинни травми или тежки инфекции уточняват от лечебното заведение.

Trafficnews се срещна с един от лекарите, които ги поставя. Д-р Асен Хаджиянев е неврохирург в "Св. Иван Рилкси". Занимава се с различни заболявания на централната и периферна нервна система, тумори на главен мозък.

"Тези импланти се изработват специално за всеки един пациент. Те могат да се напаснат точно върху границите на дефекта", казва той.

Хаджиянев обясни, че изработването му е скъпо, а НЗОК не го реимбунсира, но според него това е бъдещето и скоро подобни импланти ще бъдат по-достъпни.

Докторът вече има няколко успешни поставяния на PEEK импланти. "На един от пациентите трябваше да се възстанови почти половината череп".

По думите му вече има заявен интерес от българи да изработват такива импланти. Към момента те се произвеждат в Швейцария. Прави се скенер пласт по пласт на черепа, който се изпраща до фирмата, произвеждаща имплантите. Те от своя страна правят модел на черепа на пациента и на негова база създават индивидуален имплант.

Какво точно представляват имплантите и какво още каза д-р Хаджиянев, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: