Европейската агенция по лекарствата препоръча условната употреба на Paxlovid, разработен от американската компания Pfizer, за лечение на COVID-19. Това се казва в изявление на фармацевтичния регулатор, публикувано днес.

"Комитетът по лекарствата за хуманна медицина на ЕМА препоръча да се издаде условно разрешение за регистрация на пероралния антивирусен лекарствен продукт Paxlovid за лечение на COVID-19", се казва в изявление на агенцията.

Условното свидетелство за регистрация се издава въз основа на по-малко пълни данни, отколкото при конвенционалната регистрация. Наличната информация обаче трябва да показва, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете, а заявителят трябва да е в състояние да предостави подробни клинични данни в бъдеще.

В документа се отбелязва, че комитетът е препоръчал лекарството за лечение на COVID-19 при възрастни с повишен риск от тежко заболяване, които не се нуждаят от допълнителен кислород.

Регулаторният орган оценява, че лечението с Paxlovid значително намалява броя на хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно заболяване, което ги излага на риск от тежък COVID-19. В проучването са участвали пациенти, които са получили Paxlovid или плацебо в рамките на пет дни от появата на симптомите на COVID-19, но не са били лекувани с антитялото. Един месец след употребата на лекарството 0,8% (8 от 1039) от пациентите са хоспитализирани за повече от 24 часа в сравнение с 6,3% (66 от 1046) от заразените, които са получавали плацебо. В групата, използваща Paxlovid, няма смъртни случаи, докато сред тези, получаващи плацебо, са регистрирани 9 смъртни случая. Повечето от участниците в проучването са били заразени с Делта варианта. ЕМА очаква лекарството да бъде ефективно и срещу щама Омикрон.

Paxlovid се предлага под формата на два вида таблетки, които се приемат заедно два пъти дневно в продължение на пет дни.

Paxlovid беше одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата на 22 декември за спешна употреба за лечение на леки до умерени форми на COVID-19, а лекарството беше одобрено и в Израел на 26 декември. На 31 декември лекарството бе одобрено в Обединеното кралство.