Лятото се завърна, а с него и мисълта у много хора какво да направят, за да влязат бързо във форма за басейна или плажа. Едни тръгват на фитнес, други ограничават храненето, трети започват диети. Всичко това обаче само в съвкупност може да доведе до правилни резултати. Това каза в интервю за БГНЕС фитнес инструкторът Бранимир Кенанов, който успява да помогне на много хора да се преборят с наднорменото тегло и грешното хранене.

"Неяденето е временно решение за сваляне на килограми, което когато бъде прекратено бързо възвръща килограмите, та дори натрупва и в повече. По принцип храненето забързва метаболизма. Следователно - ако хапваме правилната храна, на малки порции и често, ние забързваме метаболизма, който с грешната храна и с малкото ядене сме го „приспали". Така той ще бъде "събуден" и ще изразходваме ненужните калории като ги преработваме в качествена мускулна маса", обясни Кенанов.

Според него може да си позволяваме изключения с храните от време на време, но това не трябва да се случва често и трябва да е в ограничени количества.

"Освен храната е много важно и с какво я приемаме. Дали консумираме алкохол или бира", казва инструкторът, който разработва и хранителни режими.

"Не трябва да ядем пържени неща, въглехидрати като тесто, сладки изделия, оризови и бобени култури. Те доста пречат на изчистването на тялото от мазнините и задържат водата в организма. Когато се ограничат тези изкушаващи храни нещата се случват по-бързо- не задържаме вода, по-бързо изхвърляме вредните вещества, което спомага за възвръщането на добрата фигура", уверен е треньорът.

Той е категоричен, че няма излишен килограм, който да не може да бъде свален. "Постоянство, търпение, правилна храна, лишения и нещата се получават", разкрива рецептата на успеха и добавя, че когато решим да влезем във форма трябва да следваме 5 стъпки.

"Първо трябва да си поставим влизането във форма за цел и да мислим в тази посока. Няма нещо, което не е постижимо, просто трябва яснота затова какво точно искаме и как да го постигнем. След това трябва да разберем какво правим грешно по отношение на храненето, консумирането на течности, спортуването, съня и пр. На трето място – трябва да потърсим съвета на експертите и да ги изпълняваме. Следва най-важното – поддръжката на постигнатото и накрая ни остава да се наслаждаваме на живота в по-здравословната си форма", чертае пътя към успеха инструкторът и подчертава, че важна роля в тази мисия играе и спортът, чийто ефект не трябва да бъде подценяван.