Ваксинираните срещу COVID-19 също боледуват, но смъртността при тях е в пъти по-малка, отколкото при хора без имунизация. Едва 250 от всички 23 594 починали от коронавирус са били с поставена ваксина, което е около 1 на сто. Две трети от хората, загубили битката с болестта, са на възраст над 70 години, с множество съпътстващи заболявания. Това става ясно от данните, публикувани от Министерство на здравеопазването.

Първият смъртен случай на ваксиниран е регистриран на 24 април. Загиналият е мъж във възрастовата група между 60 и 69 години, на когото е поставен препаратът на „Пфайзер”. Следващият е месец по-късно – на 27 май. Починалият отново е мъж, над 70 години, имунизиран с „Модерна”. По-масово смъртни случаи сред ваксинирани има от средата на август, когато у нас започва четвъртата COVID вълна.

Близо половината от починалите ваксинирани са имунизирани с ваксината на “Пфайзер”, сочат данните. Най-малко са с “Модерна” - 18, но като цяло тя и се поставя по-рядко. 73 от починалите имунизирани са с поставена ваксина на “АстраЗенека”, а 50 - с “Янсен”.

Най-голяма част от починалите са на възраст между 70 и 79 г. – 94 души, следвани от тези между 80 и 89 г. - 60. Петима са над 90-годишни. Масово те са с допълнителни хронични заболявания. Освен това картината не е пълна, защото в Единния информационен портал не се отчита дали при починалите е била завършена ваксинацията, т.е. дали са били поставени и двете дози, за да изградят антитела.

Единични са фаталните случаи при по-млади хора. 23-ма са били във възрастовата група 50-59-годишните, 11 в групата 40-49 г., и 2-ма в 30-39 г.

„Този вълна е на неваксинираните. Обикновено хората, които достигат до интензивни отделения, са по-възрастни, с множество съпътстващи заболявания и без ваксина”, обобщават пловдивски медици.

Според данните на Здравното министерство, само 122 пациенти в интензивните сектори са били имунизирани. И при тях почти половината са ваксинирани с „Пфайзер”. Отново най-малко са тези с „Модерна” – само 6. С „АстраЗенека” са ваксинирани 34 от хората в тежко състояние, а с „Янсен” – 30. Две трети от всички тях са мъже. Прави впечатление, че най-голям процент от по-младите хора – на 40 и 50 години, в интензивните сектори е имунизиран с „Янсен”.  

Тук обаче идва въпросът, дали част от тези хора не са представили фалшив сертификат за ваксинация. Факт е, че този бизнес процъфтява в интернет, а органите на МВР през ден съобщават за задържани в различни градове в България.