Дълги опашки се извиват от сутринта пред COVID зоните в Пловдив. Малко преди обяд пред ДКЦ 2 чакаха пад 15 души. Подобна бе ситуацията и пред ДКЦ 1, ДКЦ 5 и ДКЦ 7.

„Хората, които търсят помощ, се увеличават с всеки изминат ден”, споделят пред TrafficNews наблюденията си медиците. Над 50 души дневно преминават през COVID зоната към ДКЦ 2. Антигенните тестове на над две трети от тях излизат положителни, което на практика показва и покачващата се заболеваемост в града.

При пациентите с новия Омикрон вариант оплакванията са хрема, кашлица, главоболие, умора, болка в гърлото и загуба на глас. При ваксинираните протича по-леко и може да отшуми в рамките на седмица. Все още обаче има и случаи на тежко протичане на COVID-19 и това са основно пациенти с Делта вариант, при които има опасност от развитие на пневмония.

При пристигането в центъра, на всички задължително са прави антигенен тест и в зависимост от резултата се изписва съответното лечение. В рамките на десет дни пациентът може да посети повторно кабинета, ако се наложи, се насочва за хоспитализация. Правят се клинични изследвания, образна диагностика, при необходимост – микробиологични изследвания. Изписват се и лекарства с електронни рецепти.

На този фон намаляват желаещите за ваксинация в Пловдивско. За изминалото денонощие в областта са поставени 1 743 дози, по-голяма част от които са бустерни. Към момента едва 32.7% от жителите на областта са със завършен ваксинационен цикъл.