Четвъртата вълна на COVID-19 отстъпва, а отделенията за лечение на болни с коронавирусна инфекция в Пловдив и областта се изпразват. Според последните данни на Националната здравноосигурителна каса само половината от леглата са заети. В периода от 21 до 28 ноември в болница се лекуват 675 души, докато седмица по-рано броят им е бил 753 (намалението е с 10.4%).  

УМБАЛ „Свети Георги”, която има капацитети да приема 279 болни и доскоро бе препълнена, в момента заетите легла са 198. Подобна е ситуацията и в останалите университетски болници в областта. В УМБАЛ „Каспела” са заети 48 от общо 89 легла, в УМБАЛ „Пълмед” – 61 от 76 легла, УМБАЛ „Пловдив” – 56 от 92 налични легла.

Според медиците обаче все още е рано да се успокояваме, че четвъртата вълна е отминала. Притеснителното е, че остава висок броят на настанените в интензивно отделение. За вчерашния ден те са 95 души, 71 са интубирани.  

Висока остава и смъртността. За седем дни – от 24 до 30 ноември, са заразени 1343 души, от които 58 са починали. 91.4% от тях са били без поставена ваксина.

За изминалото денонощие починалите от COVID-19 у нас са 128 души.

Лекарите са категорични, че високата смъртност се дължи на редица фактори, сред тях е и непотърсената навреме помощ.

„Неглижираме мерките, отричаме съществуването на вируса, отричаме пандемията и поставянето на ваксините. Крием се, когато се разболеем, за да не влезем в карантина. Това са реалните последици от неглижирането на ситуацията. Фактът, че не признаваме, че вирусът съществува, не го прави да спре да се развива”, обобщи в телевизионно интервю общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.