Сериозно покачване на пациентите с чревни инфекции отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. За изминалата седмица в областта са регистрирани 63 нови случая, от тях 24 са от града под тепетата. Успокоителна е статистиката при хората, ухапани от кърлежи или друг вид насекомо. Епидемиолозите съобшават за 4 пациенти. В сравнение с миналата седмица техният брой е бил 10.

За изминалата седмица от Регионалната здравна инспекция засичат скок и при заболелите от варицела. Техният брой е 42, а за предходната седмица те са били 29.

Здравните специалисти припомнят, че с повишаване на температурите и затоплянето на времето се повишава и рискът от възникване на чревни инфекции. Стомашно-чревните инфекции възникват най-често след консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи; контакт със здрави заразоносители; пиене на вода от нерегламентирани водоизточници; консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, подложени на недостатъчна термична обработка (салмонелози); консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на трайност, както и консумация на неизмити добре плодове и зеленчуци.

Какво е необходимо, за да се предпазим от стомашно- чревни инфекции?

- Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения;
- Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;
- Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни;
- Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;
- Да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи;
- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца);
- Да не се допускат мухи и гризачи в домовете, като се замрежват прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците;
- Да се използва вода от регламентирани питейни източници;
- Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;
- Да не се употребяват консерви с признаци на “бомбаж” и храни с изтекъл срок на трайност.