Болниците в Пловдив затвориха имунизационните си кабинети за COVID-19 заради липса на интерес. За изминалото денонощие в областта са поставени само две дози, а в цялата страна – 12.  

В разгара на пандемията бяха разкрити 27 имунизационни пункта. Освен в Пловдив, ваксинация се извършваше и в Карлово, Асеновград, Раковски, Първомай, Стамболийски и Баня. Сега на вратите на кабинетите са разлепени съобщения, че не работят.

В момента ваксинацията срещу COVID-19 се извършва от личните лекари и в кабинета на РЗИ-Пловдив, който работи от понеделник до петък от 9 до 16.30 ч. През почивните дни ваксини се поставят в МЦ „Медикус Тракия“ на пл. „Понеделник пазар“. Другата възможност е кабинетът към ДМЦ „Пълмед”. Там обаче се изисква предварително записване, а ваксинацията се извършва само в четвъртък от 14 до 16 часа, показа проверка на TrafficNews

Данните на сайта на Здравното министерство показват, че от началото на имунизационната кампания държавата ни е закупила 13 033 300, за които е платила над 320 млн. лв. В същото време обаче са сложени 4 395 117 дози, или едва 30% от получените и платени количества. Останалите се подаряват или препродават на други страни или се бракуват.

Междувременно днес генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че въпреки спадът на случаите, пандемията все още не е приключила. Той подчерта пред събралите се в Женева представители на страните по света, че "намаляването на тестването и проследяването на вариантите на вируса означава, че оставаме слепи за еволюцията на вируса". Близо 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са били ваксинирани.

"Отслабваме бдителността си на свой риск", заяви Гебрейесус.