Безплатни кардиологични прегледи ще се проведат в Пловдив на 23 април от 15 до 19 часа в рамките на кампанията „Вземи го приСърце“. Тъй като болничната обстановка често е дискомфортна за пациентите и става причина за пренебрегване на здравето на сърцето, прегледите ще се проведат в МОЛ „Марково тепе“ с професионалната консултация на д-р Душко Шереметов от Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Св. Георги“. Часовете се записват предварително онлайн на http://bit.ly/2Gjn5ck

Целта на кампанията е да повиши информираността на хората за потенциалния риск от сърдечно-съдови заболявания и необходимостта от чести прегледи, профилактика, активен начин на живот и балансиран режим на хранене.

През последните години броят на българите със сърдечно-съдови проблеми расте, като в момента техният брой е около 2.5 милиона. По данни на Евростат, 67.4% от смъртните случаи у нас са вследствие точно на тези заболявания. Процентът е най-висок в целия Европейски съюз.

„Това поражда необходимостта от активно информиране на обществото и силна подкрепа от страна на медицинските и бизнес среди, обвързани с темата. Здравословната храна, спортните активности, разходките сред природата са само част от лесните правила, които можем да спазваме всекидневно, за да поддържаме общото си здраве и здравето на сърцето си“, посочва д-р Шереметов.