Пловдивските лекари следят от месец мистериозния остър хепатит при деца, който е открит в няколко държави в Европа. До момента у нас все още няма подобен случай. Това съобщи пред TrafficNews председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров.

По-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова информира, че вече са засегнати около 200 деца в световен мащаб. Тя обаче успокои, че това са единични заболявания и няма епидемична обстановка или взрив.

Хепатитът засяга предимно деца до 10-годишна възраст. Преди това те са имали симптоми, включващи жълтеница, диария, повръщане и коремна болка.

„Вероятно аденовирусна инфекция причинява този хепатит. Дали причината за необичайното протичане е съчетание с COVID-19, все още не се знае”, обясни д-р Костадин Сотиров.

И посочи, че в момента у нас има множество аденовисурсни инфекции. Те протичат с конюнктивит, стомашно-чревни неразположения, болки в гърлото, температура.

„Нямаме деца, които да са проявили хепатит. Ако това се случи, детето веднага се изпраща за хоспитализация”, обясни семейният лекар.

До момента той не е получавал никакви насоки от Здравното министерство как да се реагира, ако някой от малките пациенти се разболее. „Следим това, което се публикува в международния печат. Още миналия месец прочетох съобщението на Британската здравна служба. Разпространих го сред колегите, за да ги информирам. Така че обичайно следим чуждите министерства”,  допълни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Междувременно от Националния център по заразни и паразитни болести информираха, че са в готовност да изследват всеки случай, при който има съмнение за хепатит.

Здравните власти с мерки за борба с мистериозния хепатит при децатаВижте какво плануват медиците