Ходенето на басейн през лятото е чудесен вариант да разпуснете, особено когато сте в града. А и плуването е много полезно, ако се захванете с този спорт несъмнено ще се сдобиете с мечтаната фигура. Но не всеки басейн е добре оборудван, чист и хигиеничен. Ето и за какво да следите, когато се чудите кой басейн да изберете за релаксация или тренировка, според "Prevention".

1. Мръсна и мътна вода

Това е най-очевидното - огледайте хубаво дали водата в басейна е мътна и дали в нея има боклуци - опаковки, листа, мъртви насекоми, камъчета и т.н. Ако водата не е прозрачна, чиста и блестяща, не си и помисляйте да се гмуркате или да плувате. Явно басейнът не е добре поддържан, не се чисти редовно и може да хванете някоя инфекция от него.

2. Образували са се водорасли

Синьо-зелените водорасли може да завладеят басейнът, ако той не е добре поддържан и е мръсен. А те произвеждат отровни цианобактерии. Най-често водораслите се появяват на местата в басейна, които постоянно са огрявани от слънцето и никога не остават на сянка.

3. Има няколко бебета в басейна 

Сладко е да видите малки бебчета в басейна, заедно с родителите им. Но това не е добър знак - за бебетата и малките деца трябва да има отделен басейн. Не бива те да бъдат допускани в общия голям басейн. Обикновено те са с памперси и може фекалии да попаднат във водата. Бебетата често се заразяват с паразита Гиардия ламблия, които се разнася чрез фекалиите и това може да ви причини повръщане или разстройство.

4. Има много хора във водата

Забавно е да отидете на басейн с голяма компания или с родата. Но ако на басейна има много такива компании и той постоянно е препълнен, това крие рискове. Всеки организъм пренася вируси, бактерии, микроби - колкото повече хора има, толкова по-опасно е. Ако басейнът постоянно е пълен, сигурно не може често да бъде почистван.

5. Няма огради около басейна

Около басейните задължително трябва да има някакви прегради, огради или бариери, особено когато там ходят и деца. Тези неща се слагат от мерки за сигурност, ако ги няма - значи персоналът не се грижи добре за съоражението, сигурността не е на първо място и басейнът не е обезопасен, вероятно не се обръща голямо внимание и на чистотата.

6. Водата не се тества и чисти

Ако отидете само за час-два няма как да установите това. Но ако прекарате почти цял ден на басейна и спасителите или другите работници не тестват водата, не призоват хората да излязат от нея, за да направят профилактика, това издава немарливост. Водата трябва да се тества за химикали поне 2 пъти на ден.

teenproblem.net