Засилен поток от пациенти има в последните дни пред четирите COVID зони в Пловдив. Около 50 души дневно преминават през най-натоварената от тях - Общинския COVID център към ДКЦ 2. Антигенните тестове на две трети от хората излизат положителни, което на практика показва и покачващата се заболеваемост в града, посочи пред TrafficNews директорът на дирекция „Здравеопазване“ в общината д-р Калин Калинов.

„Работят и COVID зоните на територията на ДКЦ 1, ДКЦ 5 и ДКЦ 7, както и ваксинационните центрове. Натовареността е голяма, но все още е в рамките на регулярността. В момента това, което можем да предложим като максимални възможности, го предлагаме”, коментира д-р Калинов.

Той е категоричен, че общинските лечебни заведения са в пълна готовност да посрещнат петата вълна на COVID-19. Персоналът има достатъчно опит, натрупан през предходните четири вълни. Решени са въпросите с обезпечаването с медицинска техника и апаратура.

„Чрез Постановление 365 на Министерския съвет получихме възможност да инвестираме в общинското здравеопазване за първи път от 20 години насам немалко средства – около 550 хил. лв. в доболничната помощ, малко над 1 млн. лв. в двете общински болници. Така че по отношение техническа обезпеченост, по отношение възможности като апаратура и медицинска техника, смея да кажа, че сме много добре”, заяви д-р Калинов.

И припомни, че МБАЛ „Св. Мина” е обезпечена с модерна кислородна инсталация. Болницата разполага и със съвременна лаборатория, където се работят PCR тестове. В момента в двете общински болници се изграждат модерни стерилизационни. Разполагат и с роботи, които почистват и обеззаразяват болничните стаи и коридорите.  Закупен е и нов рентгенов апарат в ДКЦ 2, който обслужва Общинския COVID център.

Проблем обаче остава кадровото обезпечаване. В персонала има натрупана умора от битката с COVID-19, която продължава вече близо две години. Освен това част от медиците са заразени и карантинирани.   

Д-р Калинов съобщи също, че в последните дни се наблюдава и засилен интерес към ваксинацията. Освен ваксинационните центрове на разположение са и мобилните екипи. Те реагират бързо и в рамките на 1-2 дни могат да имунизират на място колективи с над 30 души, които изявят желание.