За започване на здравословен режим на хранене няма точно време. Нито началото на седмицата, първия ден от месеца или началото на годината. Отлагането на промяната намалява шансовете тя да се случи.

Но тъй като е началото на новата 2019-а година, време е да си напомним, че някои минимални промени в менюто ни могат да подобрят значително здравословното ни състояние. В следващите редове споделяме 5 суперхрани, които да направите част от вашето ежедневно хранене, пише Az-jenata.bg.

Важно! Преди тяхната консумация се консултирайте с лекар, особено ако приемате медикаменти, бременна сте или страдате от някакви заболявания.

Гъби на прах

В биомагазините може да намерите различни видове гъби на прах, като единият от тях е прах от гъби рейши, шиитаке. Те са намерили мястото си в китайската древна медицина още преди хилядолетия. За какво е полезна тази суперхрана?

Гъбите на прах могат да бъдат приготвени под формата на чай или да се добавят към шейкове и фрешове. Консумацията им:

Подобрява настроението и намалява стреса
Повишава имунитета и поддържа здравето на клетките
Детоксикират
Увеличават енергията и издръжливостта

Сини боровинки на прах

Ако харесвате сините боровинки, тях също може да намерите и под формата на прах. Органичен и натурален, той осигурява важни антиоксиданти, витамини и хранителни вещества на организма. Можете да използвате боровинки при приготвянето на смутита, фрешове, сладкиши, да овкусите кисело мляко с тях.

Консумацията на прах от боровинки засилва имунитета, подобрява концентрацията, подобрява състоянието на костите, грижи се за здравето на сърцето, естествено спомага за контрол на нивата на холестерола.

Черна мака на прах

Мака, често бива наричана перуански женшен. Растението вирее на голяма надморска височина и предимно се среща в Южна Америка. В Перу, мака от дълги години се използва за медицински цели и подобряване на общото здравословно състояние.

Забранени храни за жени над 30

Коренът на растението обикновено се суши и се приема в прахообразна форма, но може да се намери и под формата на капсули. Мака може да се добавя към шейкове, сладкиши, закуска с овесени ядки.

Защо е хубаво да я направите част от вашето меню? Защото:

Подобрява плодовитостта
Подобрява сексуалната функция
Повишава концентрацията
Насърчава бързия растеж на мускули и издръжливостта
Засилва имунитета
Помага за баланс на хормоните
Добър източник на въглехидрати е
Подобрява храносмилането и други

Червено цвекло на прах

Още една суперхрана, за която тялото ще ви благодари. Прахът от червено цвекло може да се добавя към сосове, супи или просто да добавите цвят към рецептите, които приготвяте. Едни от ползите от неговата консумация са:

Забавя развитието на деменция
Подобрява здравето на сърцето, храносмилането и понижава кръвното налягане
Помага за понижаване на нивата на глюкозата
Подобрява спортните постижения

Златно мляко

Чудесна напитка, която може да си приготвите много лесно у дома. Златното мляко съдържа топло прясно бадемово или кокосово мляко в комбинация с малко куркума на прах, канела, черен пипер, джинджифил на прах (по желание), мед на сладост или кленов сироп.

Напитката се консумира топла и бива наричана още чай от куркума.

Редовната консумация на златно мляко подобрява паметта, намалява увреждането от свободните радикали и оксидативния стрес, облекчава неразположенията свързани с артрит, подобрява кръвното налягане и намалява нивата на холестерола, намалява риска от развитието на рак.