Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина и един от техните помагачи за източване на пари от НЗОК.

Петимата лекари работели в София, но не се познавали помежду си. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им- "Хипократ".

Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите ползвали услугите на помагача, който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

През 2015 г. служител при един от лекарите започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни лица от Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за "родител" на лица.

След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист (помагача) който от своя страна ги регистрирал в системата "Хипократ".

Тъй като обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, останалите четирима зъболекари започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои.

Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

В резултат на така представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина.

По този начин за период от септември 2015 г. до месец юни 2018 г. един от тях получил неправомерно над 23 390 лв.

За периода месец август 2015 г. декември 2015 друг получил неправомерно общо над 20 420 лв.

За времето от месец януари 2015 г. до юни 2018 г. третият зъболекар получил неправомерно общо над 44 540 лв.

За времето от месец септември 2015г. до месец април 2018г. четвъртият получил неправомерно общо над 28, 290 лв.

За времето от месец май 2017г. до месец юни 2018г. петият  получил неправомерно общо над 7 000 лв.

В резултат на престъпните им действия – за посочения период била нанесена щета на Здравната каса в обща размер над 120 000 лв.

Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в различни размери, които те в момента обжалват пред съда.

Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението - лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършите могат да получат наказания в размер от 2 до 8 години затвор.