Според едно скорошно проучване в САЩ, 95% от американците не приемат достатъчно фибри за деня. По данни на списание „Lifestyle Medicine“, по-голяма част от населението яде само 16 грама от препоръчителните 25-38 грама.

Според д-р Ейми Шапиро, тялото може само да ни покаже, ако не приемаме достатъчно фибри с храната. Ето три признака, по които да познаете, че се нуждаете от повече:

1. Вие сте на нисковъглехидратна диета

При нея са забранени храни като ябълки, банани, боб, както и други варива, но в тях има голямо съдържание на фибри. Те могат да бъдат премахнати от менюто от шест до осем седмици, но не и завинаги, защото храносмилателната система има нужда от тях. 
Ако спазвате такава диета, приемайте повече зеленчуци, съдържащи фибри. Може и да си позволите поне по 1 път в седмицата варива, пише Tialoto.bg.

2. Имате запек

Фибрите помагат на храната да се придвижи по-лесно по червата. Ако имате запек в последните няколко дни, то със сигурност трябва да промените начина си на хранене. Когато количеството им се увеличи, подуването и тежестта в стомаха ще изчезнат, а вие ще имате нормални изхождания всяка сутрин.

Според нутриционистите при подобен проблем трябва да ядете повече плодове и зеленчуци като броколи, спанак, портокали, круши.

3. Винаги сте гладни

Когато приемате храни, в които има малко съдържание на фибри, не може да се заситите за по-дълго и бързо огладнявате. Попаднали в тялото, те се разграждат по-бавно и така дават повече енергия.

4. Покачване на килограмите

Това е друг знак, че ви липсват фибри. Вредните храни водят до забавяне на метаболитната система, задържане на вода и трупане на килограми. Ако рязко напълнеете, включете храни, богати на фибри в менюто си. Така ще контролирате и порциите, които приемате.