Ветерани поемат на автопоход към Егея по стъпките на Втора пловдивска армия. Те са изготвили програма и подвижен юбилеен семинар, а сред участниците ще е и ветеранът столетник от Втората световна война и заместник-председател на Областната организация на Съюза на ветераните в Пловдив Борис Гърнев.  

„Многопластова е темата на подвижния семинар. Първо, посветихме го на 150-годишнината от рождените дни на Гоце Делчев от Кукуш и Борис Сарафов от Либяхово (Илинден) – крепост за воеводите с пагони. Второ, 110 години от Балканската война през 1917 година, освободила от турско робство Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. Ще разказваме за генерал Никола Иванов, за Яворов, за Йонко Вапцаров от Банско, за освобождаването на Неврокоп, Драма и Кавала. Трето, за родените през 1922 година, участвали във финала на Втората световна война за победата над фашистката ос Рим – Берлин – Токио през 1939 – 1945 година. Четвърто, ще разговаряме за появата на КПП „Илинден“, за следвоенната дружба между Кавала и Гоце Делчев, за Алкадис Пападимитриус от град Кавала… Алкадис – почетния гражданин на Гоце Делчев, за многомандатния кмет Владимир Москов – кмет на града със славата на многогласните неврокопски чанове”, обяснява Гърнев.

Участие ще вземат кметството на Илинден, Академията на историческите науки в България и Областния съвет от Пловдив, Благоевград и Смолян към Съюза на ветераните от войните на България. В деня на воинската храброст ще се съберат в клуба на ветераните в Гоце Делчев, в някогашното ДНА, където ще слушат слово за 110-годишнината от освобождението на града и околията от турско робство и за първия кмет. Заедно ще се поклонят пред паметника на загиналите за свободата на родните огнища през войните 1912 – 1945 година. Родолюбивото потомство ще продължи похода си из града към историческия музей, където ще научат за бита, културата и тютюнджийките, за участието на мъжете от Пиринско в Креснеско-Разложкото въстание, Илинденското въстание и във войните за свободата и правдата.

След Пловдив, Банско и Неврокоп, автопоходът на подвижния семинар по стъпките на Тракийската армия ще продължи по пътя за Драма, към Илинден (Либяхово), към КПП „Илинден“, където ще завърши семинарът. Финалът на похода ще бъде кръглата маса, където потомството на Съюза на ветераните от войните на България ще се срещнат с бъдещия академик Данаил Вачков, с екипа му, с Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, водени от о.з. майор Атанас Хаджиев.

„Предстои ни и творческа среща с граничарите на пропускателния пункт. Нашата главна цел е да огласим благородното име на Алкидис Пападимитриус - хуманиста от Кавала, замислил и осъществил изграждането на КПП „Илинден“. Мястото, земята, построеното там е ключово място за паметта на керванджиите от Солунския вилает, за Либяхово и Неврокоп. Областният съвет към Съюза на ветераните от войните на България в Пловдив и гражданите от Илинден ще увековечат мястото със скромен мемоар, с кът от медоносни насаждения и с мечта там да създадем музей на керванджиите от Солунско и Пловдивско. Място за вдъхновение, за конкурси, за творчество, за изкуство”, разказва Борис Гърнев.  

В Илинден ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите за свободата на поробена България във войните 1912 – 1918 година, пред паметника на загиналите през Втората световна война 1939 – 1945 година, читалище „Петър Сарафов“, както и пред двора на Борис Сарафов.

В клуба на ветераните от войните пред потомците на Съюза на ветераните от войните ще се проведе кръгла маса на тема 150 години от рождението на Гоце Делчев и Борис Сарафов, 100 години от набор 1922-ри, участвали във Втората световна война.

Ще се почете паметта на загиналите за свободата на Родината от проф. Даниел Въчков с екип от БАН, от о.з. майор Атанас Хаджиев и екип от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България от Пловдив.

„Поканени са потомството на Сарафовия род, всички потомци от набор 1921-ви и 1922- ри и всички юбиляри от 1932-ра, 1942-ра, 1952-ра година,  желаещи от цялата страна и по света да вземат участие в подвижния семинар, да се присъединят към автопохода по бойния път на Втора Пловдивска армия, освободила от турско робство Тракия, Беломорието и Пиринско”, казва Борис Гърнев.

Ветеранът столетник Борис Гърнев: Нека съревнованието бъде на културното, а не на бойното полеСъюзът на ветераните организира автопохот по стъпките на Втора пловдивска армия