Само на 20 км от София се намира крепост, която има важна роля в българската история. Средновековната твърдина Урвич е в землището на Панчарево. Известна е още като Кокалянски Урвич заради най-близкото село Кокаляне. Разположена е на десния стръмен бряг на река Искър, която образува меандър - извивка на речното корито под формата на подкова, обявена за природна забележителност.

"Урвич, 1382 – 1389. Тук, на това място, цар Иван Шишман с храбрите си воини седем години брани последната твърдина на българската държава от отоманските поробители. Българино, сведи глава пред чутовния им подвиг", гласи надпис на паметника край пътя до крепостта.

Смята се, че крепостта е създадена още пред 9-10 век, въпреки това се споменава най-активно по времето на Втората българска държава през 13-14 век. Тя е от огромно значение при отбраната на Средец от османските нашественици. Много местни легенди наместват името на цар Иван Александър и синовете му. Съществуват редица песни, посветени на Цар Ясен, като се смята, че зад това име се крие най-малкия син на цар Иван Александър от втория му брак - цар Иван Асен V. Името на цар Ясен се свързва с отбраната на Южна България от първите нашествия на османците.

Крепостта Урвич, заедно с Панчаревския манастир "Свети Никола", Крепостната черква-манастир "Св. Илия" и близкия Кокалянския манастир "Свети Архангел Михаил", образуват Урвичкия крепостно-манастирски комплекс – част от Софийската света гора.

За Урвичкия манастир в крепостта, както и за отбраната й от цар Иван Шишман, писал Паисий Хилендарски в знаменитата си история. За падането и под турска власт са съхранени множество песни, легенди и предания, които обогатяват местния фолклор. С падането на София дошъл краят и на крепостта Урвич.

Една от стените на крепостта е много добре запазена и до днес. Част от отбранителна кула с височина 7 метра, както и основите на черквата "Св. Илия" също са в добро състояние. Въпреки това целият район се нуждае от консервация и реставрация. През 1979 г. крепостта получава официален статут на паметник на културата от национално значение в категория "недвижими паметници с видими архитектурни останки" от Националният институт за опазване на недвижимите културни ценности.

През 2011 г. проучванията в Урвич бяха възобновени под ръководството на проф. Николай Овчаров, като в притвора на крепостната черква бяха открити нови артефакти. Разкопките в района започват още преди 50 години начело с бащата на откривателя на Перперикон - проф. Димитър Овчаров. Оттогава са открити част от бойната кула, останки от крепостните стени, както и част от кръстокуполната църква "Св. Илия".

Преди няколко дни стана ясно, че Столична община се готви да приеме за управление крепостта Урвич. Процедурата по прехвърлянето на обекта за управление от държавата на общината е на своя финал. Това обяви лично заяви зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов в профила си във Facebook. Той добави, че СО ще продължи проучванията на терена и ще работи, за да превърне крепостта в туристическа атракция и любимо място за разходка.

Крепостта "Урвич" минава в ръцете на Столична общинаЩе продължим проучванията на терена, за да превърнем мястото в туристическа атракция, заяви зам.-кметът по културата Тодор Чобанов