Столична община се готви да приеме за управление крепостта "Урвич", заяви зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов в личния си профил във Facebook. 

Процедурата по прехвърлянето на обекта за управление от държавата на общината е на своя финал.

Чобанов добави, че СО ще продължи проучванията на терена и ще работи, за да превърне крепостта в туристическа атракция и любимо място за разходка.

Крепостта се намира върху скален масив, на 20 км от София, вляво от пътя за град Самоков. В началото на IV век крепостта се превръща в стратегически пункт на Искърското дефиле. 

Археологическите проучвания на обекта започват преди 50 години - през 1969г., под ръководството на проф. Димитър Овчаров. На територията на крепостта са разкрити археологически останки от бойна кула, част от крепостните стени и от църквата „Св.Илия“, която е част от манастирски комплекс, съществувал и в османския период. Най-ранните регистрирани при разкопки материали могат да се отнесат към VI – I век пр. Хр.

От 2011г. археологическите проучвания се изпълняват под научното ръководство на археолози от НАИМ НА БАН, с финансиране от Столична програма "Култура".