Най-дългият лифт в България се намира само на 60 км от Пловдив! Тази седмица ви предлагаме една чудесна дестинация за разходка, която е подходяща както за един ден, така и за уикенд с преспиване. Посоката, която трябва да хванете, е град Сопот, а там ще се насладите на чудесни пейзажи, красиви водопади, вековни манастири, а кулминацията е разходка с лифт.

Земята край Вазовия град е пропита с много история, която няма да ви остави безразлични. В случай че имате повече време, може да се разходите и в Карлово и Калофер, да похапнете балканска пъстърва и да разгледате къщите на Левски и Ботев.

Когато сте в Сопот, не пропускайте да посетите Дядо Стояновата воденица. Тя е описана от Иван Вазов в романа му "Под Игото" и се намира в близост до пътя, който води към началната станция на седалковия лифт, в северозападната част на Сопот, на около 150 м южно от портите на манастира "Св. Спас".



Според романа тук, във воденицата, Вазовият герой Бойчо Огнянов убива двама турци, опитали се да поругаят честта на малката дъщеря на воденичаря. На два пъти, бягайки от града, Огнянов намира подслон в Дядо Стояновата воденица. Днес Дядо Стояновата воденица е напълно реставрирана.

Близо до седалковия лифт се намира и Сопотският водопад. Той е висок около 15 метра, а край него има и подходящи места за пикник.  Изходна точка за водопада е манастирът "Възнесение господне" (също се знае като манастир "Свети Спас"), който се намира отдясно на началната станция на сопотския лифт.

Като стигнете при манастира, трябва да тръгнете по черен път покрай лявата му ограда. Пътят минава по малко мостче и продължава като пътека нагоре в гората. След около 20 минути ходене пеша по пътеката покрай реката ще стигнете до малък параклис с икони и аязмо. 

Малко по-нагоре от параклисчето се намира водопадът. В района е много подхоящо за пикник, като на много места има обособени огнища. Цялата разходка от манастира до водопада и обратно ще ви отнеме около 1 час спокойно ходене пеша.

Не пропускайте да се качите и на лифта. Той е най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България - 3990 м. Състои се от две части, като втората в момента е в ремонт.

Ето и какви красиви пейзажи ще се разкрият пред вас, като се качите на седалките: