След като цар Борис I се оттегля от властта, на българския престол за 4 години сяда  първородният му син Владимир Расате. Той обаче отказва да признае християнството и е изпратен в манастир. На трона сяда брат му Симеон. Той поема властта млад – на 27 години, което не му пречи да се превърне в най-великия владетел в тогавашния свят. Цар Симеон получава изключително за времето си образование в най-прочутото учебно заведение – Магнаурската школа, където изучава в детайли гръцкия език, дипломация и византийски нрави.

Още с възкачането му се на престола през 893 г. българо-византийските отношения се изострят. Повод за това става решението на византийския император да премести тържището на българските стоки от Цариград в Солун, което сериозно застрашавало българските икономически интереси.

Така Симеон нахлува с войската си в Тракия и разбива ромеите. Скоро след тази битка византийците отново са разгромени и принудени да върнат тържището в Цариград. И не само това – Цар Симеон принудил Византия да плаща данък на България. Така Византия горчиво съжалявала за опита си да действа против интересите на България. Но това било само началото на неприятностите, които византийците ще изпитат от българското оръжие.

След това Симеон успява да постигне примирия с византийците, като дори жени една от дъщерите си за византийския император. Верни на своите традиции, унизени многократно от българите, византийците анулират постигнатите мирни договорености и започват подготовката за нова война срещу България. Начело на византийската армия застава великият пълковедец Лъф Фока. До тогава никой не бил виждал такава мощна армия да се подготвя за поход срещу България. Освен всичко византийците се заклеват да оставят костите си, но да победят българите. Така и станало – ромеите оставят своите кости на бойното поле.

На 20 Август 917 г. българи и ромеи влизат в решителна битка край Ахелой. Блястящ стратег Симеон изчаква краткотрайно военно надмощие на византийците преди да ги връхлети с конницата си. В най-подходящият момент, лично Симеон повежда конна армия и се врязва във врага. Започва нечувана сеч на ромеи, за която Теофан пише: „Ромеите с цялата си войска били обърнали гръб и настъпило всеобщо бягство и страшно ридание. Тъпчели се един други, други пък били избивани от враговете. Настанало кръвопролитие, каквото от векове не било ставало."

Половин век след тази битка Лъв Дякон посещава мястото и казва: „И сега още могат да се видят купища кости при Анхиало, където тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите." След чутовната победа, Симеон решава да завладее Цариград и да унищожи Византия завинаги. В разгара на подготовката си за последната битка с Византия Симеон умира от сърдечен удар. Датата е 27. 05. 927 г.

По времето на Симеон – титулован цар на българи и ромеи, България достига до изключително развитие на науката, културата и книжовността. Под личното ръководство на царя били създадени сборници, енциклопедии, помагала. Строителството също бележи огромен подем – масово се изграждали дворци, църкви и манастири. По времето на Цар Симеон България постига и пълна военна и политическа хегемония в Европа и се превръща в най-могъщата държава на континента. Територията на България достига три морета: Черно, Бяло и Адриатическо и неслучайно Цар Симеон получава прозвището ''ВЕЛИКИ''.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg