Къщи близнаци на ъгъла на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” и улица „Оборище” събират погледите на минувачите вече близо век.  Те са две еднакви и симетрични сгради, което ги направи наистина впечатляващи архитектурни бижута. Построени са през 1911 г. Смятани са за своеобразен вход към центъра на София. Къщите са архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение.

Техен създател е архитект Никола Лазаров, получил названието архитект Софийски. Лазаров е автор на емблематични сгради не само в София, но и в Варна, Русе и Габрово. Той основава първото проектантско бюро в България през 1896 г. В столицата той участва в изграждането на едни от най-величествените обществени сгради – Централния военен клуб, Софийската окръжна палата, която днес е Министерство на земеделието и храните, Българската централна кооперативна банка. Негово дело е и известната къща с титаните на улица „Граф Игнатиев” 2.

Твърди се, че идеята за къщите близнаци хрумнала на Лазаров, след като ги е сънувал. Сградите са по поръчка на двама братя – Иван и Юлиян Парушеви, които са собственици на ъгловите парцели откъм канала. Южната къща била на Иван Парушев, а северната на брат му Юлиан. Всяка от сградите е проектирана строго симетрично с еркери и островърхи покриви. Откъм улица „Оборище” имат и характерна улична порта. Готическите им кули не са характерни за българската архитектура. Смята се, че Лазаров е искал те да се открояват от градския пейзаж и от богатото тогава озеленяване в района на булеварда.

Фамилната история на къщата също е интересна. За съжаление, Юлиан Парушев не успял да се радва дълго на новия си дом. След смъртта му вдовицата е продала имота на еврейско семейство, което емигрирало от България през 1945 г. С идването на народната власт сградата е национализирана. Първоначално е използвана за посолство, а след това и за щаб на военно окръжие. След края на режима къщата е върната на наследниците на Юлиан Парушев, които отново я продават. Южната къща, някога дом на Иван Парушев, все още се обитава от неговите наследници. За щастие и двете столетни сгради се поддържат в добро състояние.

На булевард "княз Александър Дондуков" 33 и 35 са разположени други две огледални къщи, проектирани отново от архитект Никола Лазаров. Сградите са изградени през 1910 г. за две сестри - Параскева Бойкинова и Недялка Аврамова. След реконструкцията на сградата на №33, къщите вече не са в пълна симетрия.

Снимки: Old Architecture BG

Каква е историята на къщата на архитект Георги Фингов? СНИМКИСградата е сред първите представители на сецесиона у нас

Каква е историята на Къщата с ягодите? СНИМКИКрасивата сграда, паметник на културата, е с неясна съдба от години