Къщата с ягодите се намира на столичната улица „Сан Стефано” 6. Красивата сграда в стил сецесион е обявена за паметник на културата през 1978 г. Тя носи това име заради декоративните ягоди, посадени в двора й.

Архитект на къщата е Георги Кунев, който завършва образованието си във Виена и Карлсруе. Построена е през 1927-1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата е с обща приблизителна площ от 500 кв.м. Има три входа, като главният представлява впечатляващо извита колонада с външно стълбище. Не по-малко удивителни са и двата странични входа, които са специално проектирани за карети и файтони.

Към момента от интериора на този паметник на културата не е останало много. Двуетажната къща е с подземна изба, пет спални, салон за прием на гости, сцена за музиканти, кабинет и стаи за прислугата. Сред малкото запазени вещи е камината. Тя е от червен мрамор и се намира в приемния салон. Мраморната камина е украсена от стилен метален релеф, който изобразява семейна картина. Вратите са с дървена ламперия и кристални стъкла. Нищо от мебелировката не е запазено.

Имотът е национализиран през 1944 г. Първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно къщата става търговско представителство на СССР в България. През 1990 г. Къщата с ягодите е върната на наследника на първия собственик, за когото е строена – Димитър Иванов. През 2001 г. в къщата е заснет българският филм „Опашката на дявола” с Мариус Куркински и Самуел Финци. От 2004 г. тя е собственост на директора на „Лукойл” Валентин Златев.

Съдбата на това архитектурно бижу все още не е ясна, а следите на времето, както и липсата на поддръжка, си личат с всеки изминал ден.

Единствено тези четириноги приятели могат да се радват на красотата й от другата страна на вратата.

Снимки: Old Architecture BG