На днешна дата през 1876 избухва Априлското въстание. С падането на България под турско робство през 1393г. се унищожава българската държавност. Огромна част от населението е ликвидирано, унищожена е Българската православна църква, разрушени са много градове, крепости, културно и историческо наследство.Османците отнемат за дълго всички възможности за социална и политическа организация на българския народ. Наред с това, като се опират на своята превъзхождаща военна сила, на религиозния фанатизъм и на огромния бюрократичен апарат за стопанска и политическа принуда, те се опитват да обезличат българите в социално, народностно, културно и верско отношение.

Въпреки това българите съхраняват чувството си за етническа и национална принадлежност, запазват своята вяра, език, култура и традиции и то не за години, век и два. За цели 5 века. През целия период на робство българите противодействат на чуждата власт въпреки нейната огромна политическа и военна мощ, въпреки избитата интелигенция. Въпреки подчиненото си положение, от началото на 19 век предприемчивостта и свободолюбивия дух на българите не може да бъде спрян. Развива се просветното дело, извоюва се самостоятелна българска църква, зачестява и въоръжената съпротива.

Върхът на националноосвободителното движение е Априлското въстание. Гибелта на Апостола Васил Левски не погубва стореното от него. Върху формираната революционна мрежа, се създават пет революционни окръга: 1-ви – Търново, 2-ри - Враца, 3-ти – Сливен, 4-ти – Пловдив, 5-ти – София. Главни апостоли са Стефан Стамболов, Иларион Драгостинов, Стоян Заимов, Панайот Волов, Никола Обретенов. Помощници и активни дейци и войводи са не по-малко велики българи: Христо Ботев, Георги Раковаски, Георги Измирлиев, Стоил войвода и Георги Обретенов, Георги Апостолов, Георги Бенковски, Георги Икономов Захари Стоянов. Целият български народ също се включва трескаво в подготовката.

Общо събрание организаторите провеждат в местността Оборище. Взето е решение въстанието да избухне на 1-ви Май. Извънредни обстоятелства – разкриване на революционната дейност, налагат избухване на въстанието по-рано – на 20-ти Април. Турците правят опит да арестуват Тодор Каблешков, което на практика става повод да се обяви въстанието. Турският мюдурин в Копривцица е убит, църковните камбани звънят празнично, установена е революционна власт. Каблешков изпраща ''Кървавото писмо'' подписано с кръвта на мюдурина на Бенковски в Пангюрище, където въстанието е официално обявено. Датата е 20.04.1876.

Лозунг на българите се превръщат думите „Свобода или смърт“, извезани на знамето от Райна Княгиня. Решителността на народа не може да бъде спряна. Кървавата вакханалия и реките кръв, с които е потушено въстанието показва на Европа и на света, че нашият народ повече не може да търпи своето подчинено положение в рамките на прогнилата Османска империя. Кръвта на скъпите жертви записва името на България в дневния ред на Европа и става причина за последвалото ни Освобождение.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизъма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg