Роденият на 25 септември 1863 г в днешна Украйна офицер е участник във всички войни за националното обединение. Най-ярък отпечатък обаче оставя с добруджанската кампания през 1916 г. посвещавайки живота си за свободата на поробените българи от Добруджа. Завършил Генералщабна академия в Торино - Италия ген. Колев остава ярка диря във световната военна история.

Със Санстефанския мирен договор Русия предва Северна Добружда на Румъния. През 1913 г. и Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Това става причина на 1 септември 1916 г. България да обяви война на Румъния. Тя иска да си върне загубените изконни територии. На страната на Румъния е Сърбия и Руската империя. Освободителката - Русия, която е боготворена от всички, се явява агресор и пречка за националното обединение на страната. Шокът за България е пълен, а изпратената срещу румънци, сърби и руси войска в Добруджа войска е смаяна, озадачена и без желание да се бие. Войската не може да разбере какво става и защо русите се изправят срещу България. В този момент изгрява геният на Иван Колев.

Ген. Колев със своята конница е първата част в армията ни изправила се срещу руснаците. В Русия и дори в България по онова време се говори, че сражение между българи и руси е невъзможно. Очаква се дори предаване на българските войници при вида на руската армия, освободила България.

Изправен пред войниците преди битката той казва: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним като всеки враг, който пречи за освобождението на България!“

В последвалите сражения българската армия буквално помита руските, румънски и сръбски войски, които са срещу нея. Използваната от генерал Иван Колев тактика е смайваща за всички военни. До този момент никой не е предполагал, че такава стратегия би могла да доведе до успех. Изуменият и възхитен германски фелдмаршал Макензен го награждава с железен кръст „За храброст“ с думите, че днес кавалеристите не могат да повярват за случилото се и завиждат за успехите на Колев. А главнокомандващият на германските танкови войски и идеолог на танковия бой Хайнц Гудериан признава в своите спомени: „При разработването на принципите на танковата война съм се учил на тактика от действията на конницата на генерал Иван Колев в Добруджа“.

Преуморен от усилията за защита на Родината, при които е изминал хиляди километри на кон, генерал Колев заболява и на днешния ден умира. След 09.09.1944 името му умишлено е потопено в забрава. Комунистическата партия не иска хората да знаят, че Русия се е опитала да попречи за обединението на България. Новият строй не може да прости на генерала, че бранейки Родината е смазал агресорите, сред които е имало и руски войски. Днешното общество също е в дълг на Колев. Генералът все още няма паметникq а името му се споменава мимоходом и между другото.

През 2007 в Добрич се създава комитет за паметник на генерал Колев, но за съжаление това благородно дело все още не е реализирано.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg