Само на 26 км от Пловдив в полите на Родопите е разположено китното село Бойково. В района има безброй места за разходка и бягство от юлските жеги. Неведнъж сме ви „отвеждали“ из красиви пътеки и местни забележителности. Мъртвите скали са една от дестинациите, които не отнемат много време, нито пък усилия, а в същото време предлагат уникално преживяване.

За да стигнете до тях е необходимо да се отбиете от главния път още в началото на населеното място. За ориентир ще ви бъде големия хотел, който е малко преди табелата Бойково. Може да оставите колата си там или да паркирате в центъра, където има площадче и удобен паркинг, и да се върнете пеша. Точно зад хотела е разположен параклиса „Свети Врачове“. Той има столетна история, като е бил и разрушаван, а пред 1996 година възстановен в сегашния му вид. От там пътеката ще ви отведе и до скалите. Има и приятни полянки за пикник, а разстоянието е по-малко от километър. И то подходящо и за най-пишман туристите.

Съвсем близо до Мъртвите скали е и връх Крив камък. От скалния масив се разкрива впечатляваща гледка към Родопите и цялото село Бойково, което е разположено на отсрещния хълм.

Легенда разказва, че по времето на османската власт, под тези скали са се скрили българи, преследвани от поробителите.

Разходката ви в село Бойково може да продължи и до други интересни дестинации. В селцето има къде да прихапнете или да пиете кафе, а след това да се отправите към друга дестинация.

Един от вариантите е пътеката  манастира „Света Богородица“ и скритият в скала параклис „Свети дух“. За тази разходка ще трябва да си предвидите около час и половина.

От Бойково към манастира: Приятна разходка за уикендаСелото е съвсем близо до Пловдив, а в района има много места за отдих

Край Пловдив: Мистично светилище, скрито под огромна канара в РодопитеДревна крепост шепне вековни легенди

Друг вариант е да се отправите към  древното мегалитно светилище „Линът“.

Ако ви остане време може да разгледате и съседните села, където също има интересни маршрути. Ето и две интересни идеи:

На разходка край Пловдив: По пътя на параклисите към Момина скалаМаршрутът тръгва от китното село Извор

Избягайте от жегата! Само на 15 км от Пловдив – хлад и смайваща гледка СНИМКИПътят до хижа „Академика” е подходящ както за спорт, така и за приятна разходка

Ето и маршрута до Мъртвите скали в снимки:

 Главният път на селото

Параклис "Свети Врачове"

Кътче за пикник

Ето я и скалата