Село с 21 параклиса! Точно толкова има в Извор, а родопското селце се намира само на 18 км от Пловдив. Съвсем близо като разстояние и много далеч като природа и чист въздух. Бягство от шума, което може да си позволите и за няколко часа. От тук тръгва и един от маршрутите за скалния феномен Момина скала.

Пътят е подходящ за всякакъв вид планинари, отнема не повече от час и е общо 2.4 км в посока. Трудно е да сбъркате или да се отклоните, тъй като през цялото време ще се движите по черен път.

Разходката стартира от центъра на село Извор. Оставете колата си на площада и поемете по перпендикулярна уличка, която е с лека денивелация.  За ориентир винаги може да попитате някой местен, който може да добави и някоя интересна история за селото или за лова на диви прасета. В района има много ловджии, така че това е и сред най-обсъжданите теми. И така след като преминете през няколко къщурки и вили ще продължите по черния път с красиви горски пейзажи.

Край пътя първо ще видите параклис „Свети Илия“. По пътя има табели и ще се наложи леко да се отклоните. Пред параклиса има голяма поляна и чешма, така че може да се насладите по-дълго на времето сред природата.

Следва и параклис „Свети Архангел“, който е построен през 1926 година и е почти столетник. Около него има маси и пейки и също е приятно място за отдих.

Третият параклис се намира почти до крайната цел и също е малко в страни от пътеката – „Света Богородица“. По време на разходката пред вас ще се разкрият страхотни гледки към Храбрино, та дори и Пловдив.

Тук ще стигнете и до кръстовище и общо взето е единственото място, на което може да се объркате в маршрута. През цялото време, обаче скалите се виждат, така че все ще намерите правилния маршрут.

Ако продължите надясно, след пет минути ще видите Христовото разпятие и ще се озовете на Момина скала. По средната пътека пък за около 10 минути ще стигнете до езеро.

Гледката от скалите спира дъха, а езерцето също е красиво кътче, на което задължително трябва да се насладите.

Момини скали се намират между селата Извор и Храбрино и до тях може да се стига и от двете населени места.

Разликата между двете като разстояние е около 200 метра, но денивелацията  при маршрута от Храбрино е по-голяма, затова и пътят отнема повече време.

Имайте предвид, че заради наводнения част от пътеката се е загубила и е необходимо да минете през реката.

Живописен каньон, скални рифове и самотен кръст само на 15 км от Пловдив СНИМКИТри параклиса и езеро ви очакват по родопските пътеки