Само след ден въртим стрелките на часовниците с един час напред, денят става по-дълъг, а пролетта и слънчевите лъчи вече приветстват всички мераклии за пътешествия. 

Сред многото природни красоти, има една група, към която голяма част от хората имат особен афинитет – водопадите. Всеки един от тях има свой собствен рисунък, звук, начин на движение и пад на водата. 

Ако и вие сте от хората, които нямат търпение да тръгнат по походи, вероятно сте запознати, че най-доброто време за посещението на водопади са именно месеците април и май, когато те са пълноводни, а топящият се сняг е най-силното гориво, което ги захранва.

Нашето предложение за подобаващо начало на новия сезон е един водопад, който привлича вниманието само чувайки името му, но гледката на живо е не по-малко впечатляваща. 

Водопадът на Сътворението е приказно място, превърнало се в предпочитана туристическа дестинация за всички ценители на красотата.

Той се намира в с. Долна кула (общ. Крумовград), махала Метла 2, една от четирите махали, простиращи се в живописна котловина.

Ако пътувате от град Пловдив ще са ви необходими 2 часа, за да стигнете до вълшебните води на Сътворението, което прави маршрута идеален за уикенд разходка. 

Село Долна кула се намира на около 15 км от разклонението на Голяма кула и е нужно да шофирате само направо, докато не стигнете края на оградения път. От село Долна Кула се тръгва на северозапад, но най-добре е да помолите местните да ви упътят до махала Метла 2 – последната на селото, където има обособено малко паркингче, на което да оставите автомобилите си. 

Началото на пътеката до водопада поставя голяма чешма, а оттам до крайната цел ви делят около 30 минути ходене пеша. Само трябва да следвате червените стрелки с надпис „Водопад“.

Пътеката към водопада е лека, което я прави подходяща както за възрастни, така и за деца. В началото има слабо качване на сипей, а малко преди финала леко кално слизане. 

Не след дълго пред вас се открива гледка като от приказките - водопадът на Сътворението, чието пълноводие в момента вдъхва още по-голяма мощ и красота. 

Той е средно висок - около 7-8 метра и мигновено привлича погледа с тюркоазените си води, които сливайки се със слънчевите лъчи превръщат целия водопад в изливаща се дъга. 

Мястото дава възможност да си направите красиви снимки от няколко ъгъла, а скала, приличаща на пещера, се разпростира по цялата дължина и е изключително впечатляваща! 

Тези от вас, които са по-екстремни натури, могат да се изкачат по пътечка и точно над водопада, където той се вижда отвисоко, а гледката отново е величествена. 

Ако разходката ви се струва кратка и искате да посетите още някоя интересна точка в региона, то задължително се отбийте до родопското село Лисиците, разположено на около 8 км от Кърджали, до което може да се стигне само с лодка по язовир Студен кладенец или по най-дългият в България въжен мост - 260 метра.

Без път, без коли! Откъснатото от света село Лисиците и най-дългият висящ мост у насТук ще се потопите в света от разказите на вашите баби... въздухът е по-лек за дишане, а хората по-непринудени