Пътуване във времето. Така изглежда вечеря в една от новите кулинарни дестинации в Пловдив – ресторантът на Сцена №2 на БезистенЪ. Няма нищо по-приятно от това, да хапнеш навън в прохладните летни вечери и да се насладиш на красивата градина в Сърцето на стария град. „Идеята бе да направим едно място с изцяло българска кухня, с български сезонни продукти”, казва готвачът Георги Цветков.
Действително уютната ненатрапчива обстановка, семплата, но много вкусна храна и разбира се, безкомпромисната музика, са в основата на едно истинско кулинарно преживяване.
„Менюто ни е късо, но работим изключително и само с пресни сезонни продукти. Пазаруваме от малки производители на зеленчуци, работим с няколко ферми за млечни продукти и месо” разказва Цветков.
Ястията също са сезонни . В момента са много актуални летните гозби, които мнозина сигурно помнят от летните ваканции на село при баба и дядо. Пържени чушки с доматен сос, лятна манджа с чорбаджийски чушки и сирене, пресни пържени картофи, огромни салати домати с овче сирене. Това са само част от постните изкушения. Но най-търсени в менюто си остават кюфтетата от конско и магарешко месо, признава Цветков. „Това наистина е месото, което се усвоява най- добре от организма и е изключително полезно” казва готвачът. Предстои в програмата на заведението да бъде включен и специален рибен ден с прясна черноморска риба.
Да усетиш вкусът “на баба” в собствената си чиния е нелека задача, която обаче никак не затруднява готвачите на пловдивския ресторант. Заведението залага на автентични стари рецепти.
Цветков признава, че е „фамилно обременен”, тъй като е вече 3 –то поколение готвач. Работил е няколко година в чужбина, но решава да се върне и да отглежда децата си в България. Надява се да срещне съмишленици и хора, които ценят традиционната българска кухня.