С настъпването на лятото все повече хора правят сметка къде колко ще им струва евентуалната почивка по родните ни курорти. Според проучване на TrafficNews почти половината пловдивчани ще изберат родното ни Черноморие за своята ваканция, а 70% от хотелите и къщите за гости са вече запазени за юли и август.

Половината пловдивчани залагат на българското море това лято, 30% няма да почиват никъдеИзненадващо - Гърция не е сред особено желаните дестинации през Сезон 2021

Имате ли резервация за лятната ваканция? 70% от хотелите и къщите вече са запазени за юли и августЦената за почивка на морето – същата като преди COVID кризата

И това лято чадърите и шезлонгите по плажа трябва да са на безопасна дистанция и да се спазват всички противоепидемични мерки, които бяха наложени. Макар сезонът да изглежда доста по-оптимистично от миналата година, цената на сянката по плажа търпи лек ръст спрямо миналата година.

Идеята на бранша е да се привлекат повече български и чуждестранни туристи и концесионерите на родните плажове ще получават отстъпка от предварително упоменатата цена в договора. Отстъпката се основава на база цените, които те сами определят.

От общо 133 плажа по родното Черноморие, 13 ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги за туристите. Това са „Ривиера”, „Буните 2”, „Обзор Мотела”, „Бургас – Север”, „Бургас – Централен”, „Приморско – Централен”, „Къмпинг Нестинарка”, „Шкорпиловци – Юг”, „Ахелой”, „Атанасовска коса”, „Попски плаж – Север 5”, „Царево – централен” и „Устие на река Велека”.

На 3 от плажове въобще няма да има шезлонги и чадъри. Това са „Созопол – запад част 2”, „Рибарски” и „Батовски”.

Почти половината от родните плажове /52/ ще предоставят на туристите цени на чадър и шезлонг от 1 до 5лв., а на 42 места няма да има намаление на плажните принадлежности.

23 от плажовете по Черноморието за момента остават с неуточнени параметри и постигнати споразумения.

Най- скъпа е сянката на плажовете на Лозенец и Златна рибка, където за чадър и два шезлонга трябва да платите 30 лева. Най- евтин е комплектът на Албена - 3 лева. 

Ето и цените по плажовете на някои от най-желаните дестинации:

Слънчев Бряг - 5,00лв на Централния плаж и 4,50лв на останалите - комплект чадър с 2 шезлонга - 15 лв. 

Поморие – 5лв., комплект - 15 лв. 

Равда и Несебър – 8лв. , комплект - 24 лв.

Св. Влас – 10лв. чадър и 8лв. шезлонг , комплект 26 лв.

Крайморие - 5лв., комплект 15 лв.

Каваците – 7лв., комплект 21 лв. 

Созопол - 7лв., комплект 21 лв. 

Китен - 7лв., комплект 21 лв.

Приморско - 7лв., комплект 21 лв. 

Лозенец  - 10лв., комплект 30 лв. 

Златна Рибка – 10лв., комплект 30 лв. 

Албена – 1лв., комплект 3 лв. 

Златни Пясъци – 6лв., комплект 18 лв. 

Св.Св. Константин и Елена – 4лв., комплект 12 лв. 

Разбира се остава и възможността да ползвате свободните и неохраняеми зони по плажната ивица, където може да разполагате и собствени чадъри, масички и кърпи.