Датата била 21 февруари. Автобус, пълен с близо 50 души потеглил на екскурзия до Италия. Това трябвало да е едно прекрасно пътуване до Венеция, където туристите щели да се забавляват на ежегодния карнавал. Не се случило точно така.

Проблемите с транспорта започнали още на първия ден от началото на екскурзията. Вътре в превозното средство било ту студено, ту топло. Освен това, автобусът не бил уплътнен добре и на места духало пред процепите.

Някои от пътниците разказват, че са пътували облечени с якета, а в автобуса имало и деца.

Стигнали до магистрала в Хърватия. Тогава автобусът изведнъж изгаснал. Шофьорът отбил. Ремонтът продължил почти един час в който пътниците чакали отвън. Отстраняването на неизпарвностите по автобуса се проточили… до следващия ден.

"Явно са знаели от самото начало, че има проблем, но въпреки това са тръгнали", коментира пред Нова тв една от потърпевшите - Серафима, която пътувала с двете си деца.

Самата тя разказва, че в агенцията на спешния телефон са обещали, че до 10 минути ще бъде върнато обаждане. Това не се случило. Туристите прекарали 3 часа на студа, макар заявката, че на място ще пристигне италиански автобус, който ще извози хората.

Агенцията намерила хотел, в който пътниците да нощуват, но те били принудени да стигнат до него сами. Сградата, обаче, се намирала на 20 км. от мястото, на което аварирал автобуса.

Хотелът и билетите за градския транспорт поели от туроператорската фирма, с която пътували. А автобус за България трябвало да дойде в 9 часа сутринта.

"Но такъв автобус така и не пристигаше, в 9 трябваше да освободим стаите и тръгнахме да обикаляме безцелно градчето. Беше първо за 10, после 11, 13. Никакво обяснение, ходете, пийте си кафенце, правете си каквото искате. Изцяло на наши разноски беше закуска, обяд, престой, стоене на улицата. Най-накрая, в 4 дойде", коментира друга потърпевша.

Причината за голямото чакане била, че от фирмата решили да пратят автобус от България.

От туроператора официално твърдят, че повредата на автобуса се появила по време на пътуването, а не преди него. Превозното средство успешно било преминало технически прегледи. Фирмата обещава, че ще предложи на потърпевшите компенсация.

От министерството на туризма също са проучили случая. Туроператорът отговаря на необходимите законови условия да работи, има и задължителната туроператорска застраховка.