Само за 11 дни през февруари 450 водачи са отнели предимство на пешеходци, а броят на пресеклите неправилно е близо 3 000, съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция".

Операцията е била проведена в периода 4-15 февруари, а служителите са искали да проверят дали се спазва Закона за движение по пътищата то пешеходците.

Установено е, че при над 100 случая пешеходци са пресекли неправилно, а някои от тях са придружавали и малки деца. По време на полицейските действия са констатирани и тежки пътни произшествия със загинали пешеходци.

Основната причина според полицейските инспектори за възникването на подобни ситуации е липсата на концентрация и недостатъчно сериозно отношение от страна на водачи и пешеходци.

"Не се съблюдава районът, в който се управлява превозното средство, че например е жилищна зона или преминават близо до училище. Много често пропускат знаците, не биват предупредени от рано, защото не се съобразяват с подреждането им. По отношение на пешеходците, това, което ми е направило впечатление, е че не се съобразяват по никакъв начин. Предприемат пресичане на път без въобще да се огледат", отбелязва полицейският инспектор Илия Георгиев.

За нарушителите на пътя законът предвижда санкциониране. На пешеходец за неправилно пресичане глобата е в размер от 20 до 50 лв. Когато е установено нарушение от страна на водач, че е отнел предимство на пешеходец, законът предвижда глоба в размер на 100 лв. и се отнемат 8 контролни точки.

От "Пътна полиция" призовават пешеходците да носят по-светли дрехи и да се стремят да пресичат само на обозначените за тази цел места.