Пловдивчаните, които разхождат кучето си без повод и без документи за платен данък, ще бъдат глобявани, научи TrafficNews.bg

При неспазване на новите правила, собствениците на кучета ги грози глоба до 150 лева при първо нарушение и до 300 лева при повторно нарушаване на правилата. Пловдив глоби могат да налагат инспекторите от Общинския инспекторат и полицаите от Общинска охрана.

„Домашните кучета - задължително с повод!” Тези промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност прие днес парламентът. С тях се забранява на стопаните да пускат любимците си да се разхождат на свобода без каишка. Поводът за гласуването станаха многобройните нападения на кучета над хора, някои от които завършиха със сериозни последствия.

Задължението условие кучето да се разхожда с повод съществува и в момента в голяма част от общините, сред които и Пловдив. Трудно обаче стопаните се контролират.

Собствениците на домашни любимци са длъжни да ги разхождат с каишки, а единствените места да бъдат пуснати свободно е в уредените за това кучешки площадки. Според управата в града контрол се извършва ежедневно, а сигналите за нападения рязко са намалели.

Собствениците на кучета смятат, че е редно всяко животно да бъде вързано, не само за безопасност на хората, а и за тази на самите домашни любимци.

Още по темата – в новините на ТРАФИК ТВ:

TrafficNews.bg