В социалните мрежи се появиха нови съобщения от терористи, в които се отправят заплахи и се определят следващите цели за атака, пише „Дейли Експрес”, като се позовава на информация от Туитър. 

Като най-възможни следващи цели на координирани атаки срещу големи мегаполиси се сочат Вашингтон и Рим. Според британски експерти, сред целите вероятно е и Лондон. По-рано от „Ислямска държава” разпространиха заплаха, че има вероятност отново да бъдат ударени цели във Франция.

В същото време стана ясно, че единият от въоръжените терористи, които избиха близо 80 души в парижката концертна зала "Батаклан" вчера, е френски гражданин, известен на разузнавателните служби с връзките си с ислямски бойци.

Това съобщи източник, близък до разследването, след идентифицирането на трупа на нападателя по пръстовите отпечатъци.

Източникът уточнил, че той живеел в предградието Куркурон южно от Париж, предаде Ройтерс.

По-рано днес близки до разследването източници съобщиха, че сирийски паспорт бил намерен до трупа на единия от атентаторите самоубийци, които се самовзривиха близо до стадиона "Стад дьо Франс".

Френски медии съобщиха, че до трупа на друг камикадзе на същото място бил намерен египетски паспорт.

Осем терористи загинаха, като седем се самовзривиха при шестте нападения в Париж снощи - в концертната зала, на няколко улици в сърцето на столицата и близо до "Стад дьо Франс".

Най-малко 128 души бяха убити и над 300 – ранени при ужасяващите нападения във френската столица.

Ето и на живо картина от Париж в този час: 

Шест атаки, над 120 жертви, близо 300 ранени - Париж е окървавен. Има и загинал българин с двойно гражданство. 8 души нападна

 Хронологията  

Изстрели или взривове се чуват на шест места във френската столица. Нападнати са няколко заведения, както и произволно избрани хора на улицата. Първата атака е пред стадион „Стад де Франс”. Съоръжението е пълно с над 70 000 души, гледащи мача Франция-Германия. Трима души се самовзривяват пред стадиона. Това са първите самоубийствени атаки във Франция. Взривовете се чуват даже в националния ефир, докато върви мача. В истинска касапница се превръща нападението срещу театър „Батаклан”.

В залата има концерт на американска рок група. Присъстват 1500 души. Според очевидци двама младежи в черно облекло и автомати влезли и започнали да стрелят по хората, предава Нова тв. Всички залегнали, а в продължение на минути нападателите методично ги избивали. Нападението над театъра приключи с щурм на специалните части. Информацията е противоречива, но се смята, че в театъра са убити четирима нападатели. Трима от тях са се самовзривили. Същата е равносметката пред „Стад де Франс”. Четирима нападатели са били убити, трима са се самовзривили. Не се знае дали неутрализираните терористи са всички извършители или някой се укрива.

 Стана ясно, че има и българска жертва. До момента информацията за загиналия Себастиян Проазини е оскъдна. Знае се само, че е на 37 години и че е работил в  Европейската комисия. Има двойно гражданство – българско и френско. Загинал е при нападението срещу ресторант за камбоджанска храна. Приятелката на друг българин - художникът Стефан Николаев, е сред простреляните в същия този ресторант. Спасила се е като по чудо.  Алис е простреляна в гърба с два куршума. До момента е претърпяла две операции, за щастие успешни. Други обаче не са имали същия късмет. 

И други българи разказаха пред екипа на Нова телевизия за ужаса, с който са се сблъскали. Един от тях разказа, че е бил в ресторант само на 50 метра от този, в който се стреля снощи. Хората вътре не са разбрали какво точно става, но са започнали да получават информация от социалните мрежи. След това е дошла полиция и им е казала да излизат. Паника не е имало. 

Изключително трудно е предвижването към и във френската столица, съобщи водещият на НовинитеНиколай Дойнов, който също е в Париж. Има засилено полицейско присъствие по летищата, но хаос няма. Междувременно стана ясно, че сирийският паспорт, намерен до тялото на един от терористите камикадзе край "Стад де Франс", е принадлежал на бежанец. Той е влязъл в Европейския съюз и на 3 октомври е бил законно регистриран на гръцкия остров Лерос. Информацията е потвърдена от гръцките власти. 

Обобщение на терора минута по минута 

Петък вечерта - 23.30 ч. на „Стад Де Франс” играят Франция и Германия. На трибуните е и президентът Франсоа Оланд, който бързо е евакуиран, след като три камикадзета се взривяват. Убиват един човек. 

По същото време, случайно или не, близо до редакцията на „Шарли Ебдо” се стреля в камбоджански ресторант. 14 загинали. 

Вече е ясно, че се случва нещо ужасно. Но това е само началото... Най-страшното започва 15 минути след полунощ - в концертната зала „Батаклан”. Двама терористи с автомати застрелват от упор 80 човека. Хората пищят и скачат през прозорците. 

00.30 часа - още 19 среднощни жертви в бар край халите в Париж. Кметството пуска призив в Туитър никой да не излиза от дома си. Чакат се инструкции от властите. Въведен е безпрецедентен код за опасност „Алфа Червено”.

До края на нощта има още две нападения в центъра на Париж. Убитите или самовзривили се терористи са общо осем.  

Световните лидери заедно срещу терора 

„Ислямска държава” обяви война на Франция, категоричен е президентът Франсоа Оланд.  

„Това, което се случи беше обявяване на война. Акт на една армия от терористи – „Ислямска държава”. Това е атака, подготвена, планирана и организирана отвън, но с помощ отвътре, която разследването ще изясни”, заяви Оланд. 

Терористите не закъсняха с отговора си. В социалните мрежи „Ислямска държава” пое отговорност за атентатите. В обръщението се отправят заплахи срещу всеки, който вдигне оръжие срещу тях. Осемте терористи са наречени "наши братя с колани с експлозив и карабини". 

 "Тероризирайте ги. Не им позволявайте да спят от страх и ужас! Ще ви бъдат дадени оръжия, коли и цели за поразяване. Имаме дори отрова, за да отровите водата и храната им", заяви Абу Салман, боец на „Ислямска държава”.

Досега беше идентифициран един от извършителите. Той е французин. Не е ясно дали останалите също са френски гражданин или чужденци. Нападения със самоубийствени атентати досега не е имало във  Франция досега. По света атентатите бяха посрещнати с всеобщо възмущение. 

"Това е нападение не само срещу Париж, не само срещу френския народ, а срещу цялото човечество и всеобщите ценности, които споделяме", заяви Барак Обама.

Редица символични сгради по света бяха осветени в цветовете на френския национален флаг. В официални изявления солидарност с Франция и съболезнования за жертвите изразиха президентите на Русия и Китай. Германският канцлер Ангела Меркел свика днес кризисно заседание на правителството и увери, че страната й застава до Франция в борбата с тероризма.

Ето и ситуацията от Франция от пратеника на Нова тв:

Айфеловата кула няма да бъде отворена за посещения и днес заради атентатите в петък в Париж, съобщи компанията, експлоатираща парижката забележителност.

Затварянето на Айфеловата кула бе обявено в петък вечерта, малко след съобщението за атентатите, предаде АФП, като цитира говорител на компанията.  

Паметникът, който се посещава от 15 000-20 000 души дневно, ще остане затворен до второ нареждане.

TrafficNews.bg