Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив от днес разполага с високотехнологична апаратура за лечението на най-малките пациенти в лечебното заведение. Тя е закупена благодарение на две две благотворителни инициативи. 

Отделението по детска хирургия се сдоби с пет апарата за вливане на разтвори от най-висок клас. Принос за това имаха ученици от ОУ „Княз Александър I“, които по време на Коледните празници, организираха благотворителен базар. В него се включиха всички възпитаници на школото, кото събраха 4800 лева.

Сериозни средства са били дарени и от благотворителен търг, организиран от Медицински университет - Пловдив, Обединението на жените социалистки - район Централен и Младежката организация на БСП в града. В рамките на търга бяха продадени 20 от всички 22 творби.

„Чувствам се горд и щастлив, че успяхме чрез тази инициатива да помогнем именно на децата. Човек се чувства пълноценен, когато прави благотворителни акции, а още повече, когато става дума за деца. Поради тази причина нашите инициативи са насочени към деца”, сподели пред наш репортер д-р Любомир Паунов, който беше един от организаторите на благородната инициатива.

6000 лева събраха за Клиниката по Детска хирургия в ПловдивВ търга се включиха десет от най-изявените пловдивски художници

По време на търга са били събрани над 5 хиляди лева. Това не е първата подобна инициатива на д-р Паунов. Преди година по време на благотворителен търг са били събрани средства за Онкохематологията в УМБАЛ „Свети Георги”. Младият лекар категорично заяви, че това няма да е последната акция, насочена към лечението на деца.

Най-щастливи от инициативите бяха лекарите, които са отдали живота си да спасяват деца. Поднасяйки им даровете дори се забелязаха и сълзи в очите им.

„Благодарна съм на всички. Целият ни живот е посветен на тези пациенти. Спасяваме животите на деца, някои от които едва 800 грама, с вродени тежки заболявания и аномалии. Без тези апарати това е невъзможно. Делото наистина е благословено”, сподели професор Пенка Стефанова, завеждаща Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги”.

По думите й от днес медиците няма да преценяват на кое дете да се включи даден апарат.

В момента благодарение на апаратурата в отделението са спасени три деца, приети с тежки пневмонии, които са били в критично състояние.

Малките пациенти са без опасност за живота. Те са на възраст между 2 и 4 години. Едното е от Пловдив, а другите от градове в Южна България. Те са приети преди седмица в лечебното заведение, като медиците не изключват вероятността усложненото състояние на децата да е вследствие от прекарания грип.

След усложнения от вируса: Три деца са с тежки пневмонии в Пловдив, в интензивно отделение саМалките пациенти са без опасност за живота след претърпяните операции

Още за инициативите вижте в следващото ВИДЕО: 

Всяка година децата от ОУ „Княз Александър I“ даряват събраните средства за различни каузи. Миналата година са зарадвали отделението по детска онкохематология в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“.

„Базарът премина под наслова „Деца помагат на деца”. Преди четири години, отново чрез подобен базар, дарихме над 3800 лева за детската онкохематология. Включиха се както децата, така и родителите. Те изработиха различни играчки, картички и лакомства”, сподели директорът на училището Анета Вълева.