Милиони левове акциз се губят от вносните горива. Това отчетоха от Българската петролна и газова асоциация в Пловдив. 1 милиард и 200 милиона лева са внесени в хазната от произведените у нас горива, които се равнява на 60% от общия им дял. Другите 40% се внасят от чужбина, като за тях са платени едва 380 милиона лева акциз. Това води до загуби за бюджета, категорични са от Асоциацията, предаде репортер на TrafficNews.bg

Четири пъти по-малко средства са постъпили в държавния бюджет от акцизите на вносните горива. Според Българската петролна и газова асоциация това ощетява хазната и рефлектира върху крайната цена на бензина у нас.

Според шефа на Асоциацията Валентин Златев, има сериозни количества нелегални горива, които влизат в страната, а това пречи както на легалния бизнес, така удря и държавата.

Друг проблем се оказва, че петролните компании са похарчили над 150 милиона лева за измервателни уреди. От 2012 година досега нормативните изисквания са били сменени 6 пъти. Какво разказва той и мнението на един от експертите в асоциацията - вижте във видеото:  

Още по темата - в новините на Трафик ТВ:

TrafficNews.bg