С възпоменателна церемония Пловдив се включи в отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война. На нея присъства и британското семейство Дейв и Бернадет Джоунс. Прачичото на Дейв е убит 5 дни преди края на войната и е бил погребан в гробищния парк в града под тепетата. Това е първата визита на неговото семейство на гроба му. Днес семейството положи бойните ордени на своя родственик върху неговия гроб. И сега носят медалите, които посмъртно прачичо му е получил. 

Бащата на Дейв Джоунс - Карл Ейбрахам Джоунс е започнал да събира информация за предците им, за родословното дърво. След смъртта му самият Дейв и семейството му поема задачата и се интересува от къде идват предците му, и по-конкретно рода Ейбрахам. В процеса на търсене той е намерил родното място на прачичо си. „Моята братовчедка се свърза с мен и разбрахме, че имаме още един братовчед в този град и миналата Коледа ние се уговорихме да срещнем там“, разказа в интервю за TrfficNews.bg Дейв Джоунс.

Миналата Коледа, когато са направили своята среща неговите роднини са донесли кутия, която в годините се е предавала от поколение на поколение. Никой до тогава не е знаел какво е имало вътре. „И когато я отворихме видяхме медалите на прачичо Ейбрахам Джоунс“, разкри Дейвид. 

Тогава неговите роднини му завещават медалите, след което той решава, че ще дойде до Пловдив с медалите на гроба на Ейбрахам. Дейв се свързва с британското посолство у нас и с тяхно съдействие посещава гроба, за да положи ордените на своя близък. Освен медалите, семейство Джоунс оставиха и камък от реката, която е минавала през родното село на героя.

Историческите данни показват, че Карл Ейбрахам Джоунс е получил медалите, защото е взел участие в целия период на войната. До момента не е ясна каква точно е била неговата роля в нея. Установено е само, че смъртта му е настъпила в следствие на усложнения от пневмония.

Какво разказаха семейство Джоунс за своя близък, за медалите, както и за впечатленията си от Пловдив, вижте във видеоматериала на Авел Бялков: