Целият квартал зад Водната палата в Пловдив е разкопан и се очаква улиците да бъдат изградени с чисто нови асфалтови настилки, бордюри и тротоари. Изпълнението на карето е част от грандиозния проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по "Региони в растеж", възлизащ на стойност над 22 млн. лева. 

Има една улица обаче, която и към днешна дата остава неразкопана. Става дума за ул. "Свищов", която не влиза в мащабната реконструкция. Името ѝ не фигурира нито в плановете на проекта, нито в обществената поръчка. Хората в квартала от дълги години очакват трасето да бъде ремонтирано и са завели писмено искане за това в район "Централен". 

"Улица "Професор Асен Златаров" беше преасфалтирана преди няколко години. Сега я разкопават отново по изпълнение на проекта, а "Свищов" е в безобразно състояние", коментират жители на кооперации зад Семинарията. Причината за повторно разкопаване на некомпрометирани трасета е заложеното в проекта унифициране на цялата инфраструктура, но това изключва оставянето на "Свищов" в сегашния ѝ вид - разбита, със смесена настилка от асфалт и плочки, които на места са напълно съсипани. 

Оказва се, че проблемът с улицата датира от години. Развръзката обаче вече се вижда на хоризонта. От район "Централен" потвърдиха за TrafficNews.bg, че има изготвен проект за изграждане на трасето и дори има издадено строително разрешение. Единствената пречка пред реализирането на улицата е факта, че в нейните граници навлизат три частни имота. 

"Изпратили сме проекта с цялата прилежаща документация и исканията на живущите в периметъра в Община Пловдив. Исканията ни са за отчуждаване на части от трите частни имота, които пречат от години да бъде извършена реконструкция на улицата. Процедурите могат да бъдат обявени, когато има необходимия финансов ресурс, затова сме поискали сумите за отчуждаване да бъдат заложени в Бюджет 2018", обясни за TrafficNews.bg Тошо Пашов, заместник-кмет „Устройство на територията, инвестиционни проекти, техническа инфраструктура и капитално строителство” в район "Централен". 

От районната администрация обясниха, че самото реализиране на ремонта на ул. "Свищов" ще струва от порядъка на 70-80 хиляди лева, които ще бъдат осигурени, но първо трябва да се разреши проблемът с отчуждаването. Една от границите на имота достига средата на проектираната улица, което изключва каквито и да е опити за изграждане на трасето дори с по-малки габарити при настоящите условия. Ако исканията, отправени от районната администрация и жителите на квартала, бъдат одобрени, Пашов посочи, че реконструкцията на трасето може да бъде извършена през 2019 година.

Ще се изпълни ли оптимистичният сценарий зависи първо от това дали сумите по отчуждаване ще бъдат включени в проектната версия на бюджета, окончателно ще стане ясно след гласуване му, което се очертава в средата на януари идната година.