Туристическия информационен център ще си има нов съсед – вместо Централна поща, до него ще бъде паметникът на Альоша. Това стана ясно от анонсирането на новата идея на градската управа в Пловдив във връзка с дейностите по облагородяване на Бунарджика

Взимаме решение за цената на билета, назначаваме шофьор и влакът на Бунарджика започва да функционира, това съобщи днес кметът Иван Тотев. Той подчерта, че влакчето е само елемент от цялостната програма за оживяване на тепето. 

"Към момента това е зона, която не се използва особено много от пловдивчани, а преди години всички туристи са минавали през него, през паметниците и гледката там. Такъв в бил живота, а сега всеки го мързи да направи две крачки в страни", посочи Тотев, като изключи от масата активно трениращите, които обаче не са много. Според градската управа влакчето ще качи хората на хълма и ще върне живота му. 

Ето го бялото влакче, което ще ни вози до Альоша! Търси се шофьор СНИМКИРегистрират в КАТ машината и есента започва да превозва пътници срещу 1 лев

Според Тотев една от причините Бунарджика да е обезлюден е факта, че по неговите думи освен гледка, там няма нищо друго.

Подобряване на социализиращата функция на хълма ще бъде търсена през потребителските нужди на хората, а именно чрез инкорпориране на търговски обекти и питейно заведение на хълма. 

Район "Централен" е направил писмено предложение за обособяване на зона за търговия от 200 кв.м., като то ще мине през Общински съвет и ще се съгласува с НИНКН. 

Пловдивчани и туристи ще могат да пият кафе и да се наслаждават на гледка към Братската могила и бул. "Свобода", това предвижда новата идея за преместване на конструкцията на туристическия информационен център, който дълги години обслужваше чужденци до Централна поща в Пловдив. Постройката на ТИЦ-а ще бъде качена на Бунарджика и в нея ще се предлагат питиета.

"Идеята на Община Пловдив е следната - информационният център, който беше до Пощата на площад "Централен", е с хубави стъкла, големи витрини и може да бъде поставен точно на обръщалото, където е последната спирка на влакчето. Ще можеш да отидеш и да изпиеш едно кафе горе", посочи градоначалникът. 

Търговската зона ще бъде управлявана от Общински институт "Старинен Пловдив", които менажират и магазина под Римския стадион. 

Очаква се до края на месеца влакчето да започне да прави регулярни курсове от подножието на хълма до обръщалото, а големият план за облагородяване на Бунарджика е с хоризонт за изпълнение - средата на 2019 година. 

Догодина ще имаме още един туристически маршрут в града, заключи Тотев. 

Преобразяват Бунарджика с 2 млн. лева – възстановяват акведуктите, осветяват паметника на ЛевскиНа обществено обсъждане пловдивчани ще могат да нанесат корекции в проекта

Сбогом, ТИЦ 1! Ти бе спомен от годините, когато удовлетворението на туристите нямаше ценаЕдин от символите на пловдивския туризъм остана в историята