Влакчето, което ще превозва пловдивчани и гости на града от подножието на Бунарджика в близост до паметника на Альоша, вече е изпробвано пилотно. Това стана ясно от думите на кмета на Пловдив Иван Тотев. 

Тази есен се очаква влакчето да потегли с първите си пасажери от спирката край паметника на Левски до тази на мемориала на Освободителите, като билетът ще бъде на цената на този в градския транспорт - 1 лев в едната посока. 

"Тестовете по маршрута бяха успешни", посочи още градоначалникът. Денят на test drive-а не остана незабелязан от пловдивчани, които уловиха с обектив белия влак, изтеглящ се в заслужена почивка след покрития норматив на тепето.

Чисто новото влакче е с два вагона, изградени със общи седалки в двете посоки и решетки. Отстрани вагоните са незатворени, което ще направи пътешествието до върха на тепето прохладно и панорамно. 

Оттук нататък предстои да се реализира среща между градската управа и фирмата-изпълнител на поръчката за туристическото влакче, на която да се намери решение за регистрацията на превозното средство в Пътна полиция. 

"Искаме да е регистрирано и да му извадим всички разрешителни, за да не стигаме до случаите от последната седмица", обясни Тотев като визира влакчето за разходка на туристи, което Община Ловеч си купи, а след това бракува, тъй като не може да се движи назад, траекторията, която прави при взимане на завой, е много по-голяма от широчината на улиците в града, а от КАТ отказали да го регистрират. 

Чак, след като премине процедурите по регистрация, влакчето ще бъде пуснато в експлоатация. Дотогава обаче Община Пловдив има и други процедурни въпроси, които трябва да уреди. Кметът Тотев посочи, че има вакантно място за водач на влакчето, което е с двигател с вътрешно горене. 

"Ако някой желае да работи такава прекрасна работа, може да си подаде документите", призова градоначалникът. 

Дали влакчето ще работи целогодишно, все още няма яснота, като тепърва ще се провери интереса на пловдивчани и гости на града към новата придобивка. 

Превозът с влакче в само част от мащабния проект за вдъхване на нов живот на хълма. То бе пуснато чрез отделна обществена поръчка, която бе спечелена от "Балканстар рекорд". Цената му излезе 182 000 хил. лева с ДДС, като в нея влиза и техническата поддръжка на атракционна. Междувременно район "Централен" пусна обществена поръчка на стойност 2 млн. лева за цялостното облагородяването на Бунарджика. 

Снимки: Атанас Кожухаров