Близо 150 медици се събраха на протест пред здравното министерство с искания за подобряване условията на труд и увеличение на заплатите в сектора.

Със скандирания за оставки, те разпънаха плакати с исканията си в столичния център.

"Днес, в деня, в който празнуваме здравето, ние се молим за заплащане на тези, които се грижат за него", коментираха пред репортер на TrafficNews гневни медсестри.

"Няма да спрем, докато не задоволят исканията ни! Няма асоциация, няма синдикати!", настояха протестиращите.

Протестната им проява бе организирана в социалните мрежи и се провежда в редица градове на страната.

В Пловдив над 100 здравни работници от най-големите болници се включиха в проявата пред сградата на Общината.

Лекарите и медсестрите подкрепиха осемте искания в декларацията, която техните колеги изпратиха до премиера Бойко Борисов.

Те настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата, или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната; връщане на медицинските стандарти; възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика; промяна в категорията труд; премахване на търговските дружества в здравеопазването.

Над 100 лекари и медсестри излязоха на протест в Пловдив! Искат нов модел на здравеопазване СНИМКИАко не бъдат чути, демонстрациите ще продължат, заканиха се здравните работници

Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.

"Чашата на търпението ни преля. 25 години вече ни лъжат, но няма резултат. Истината е, че над 30 хиляди сестри са по-малко в България. В национален ефир постоянно слушаме, как ще дойдат хора от чужбина, но за 350 евро на месец никой няма да работи, дори и филипинки", това заяви Флора Димитрова, акушерка от АГ болницата - "Весела".

Още от протеста в Пловдив вижте във видеорепортажа на Авел Бялков

Протестиращите в цялата страна са категорични, че резултатите от срещата при премиера не ги удовлетворяват и ако исканията им не бъдат чути, протестите им ще продължат.

Вчера Бойко Борисов събра на едно място синдикатите и здравния министър, за да обсъдят проблемите в сектора.

И вчера, а и днес, министър Кирил Ананиев обяви, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати.

Здравният министър плътно зад протестиращите медициАнаниев смята, че исканията им за по-високи заплати са основателни

Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.