Най-атрактивният пловдивски абитуриент за тази година Илиян Николов отваря собствено ранчо. Преди месец възпитаникът на Спортно училище „Васил Левски“ събра погледите пред Тримонциум, като дойде на бала си с кон. Вместо костюм, младежът бе облечен в народна носия и приличаше на истински войвода. "Четата" се състоеше от още шестима човека, също в автентични носии и пушки на рамо, съпровождани с гайди и народни песни.  

„Конят ми е любимото животно. Откакто се помня, обичам конете, много ми харесва да яздя”, признава пред TrafficNews.bg младият мъж. Той е и член на Национално дружество „Традиция”. Участвал е в десетки възстановки, в които отново е бил върху коня. Облича се редовно в народна носия. „Много мои приятели са ме виждали да яздя, но никой не очакваше до отида и на бала с коня”, смее се Илиян.

Малцина от съучениците му разбрали, че красивото животно на име Ахат всъщност е негово. Гледа го от 5-месечно конче, в момента е на 6 години. В къщата си в Костиево си е направил мини зоопарк, в който освен Ахат отглежда още един кон, декоративно магаре, зайци, кокошки, гъски. Любовта му българските традиции пък е толкова силна, че на 16 години кандидатствал за предаването „Фермата”. Искал да участва не заради наградата, а за предизвикателството. Регламентът обаче не позволил във „Фермата” да влезе непълнолетен участник. След завършване на средното си образование, вместо отново да се пробва в риалити формата, пловдивчанинът решил да си направи собствена ферма.

 „Въпреки че вече съм помощник-треньор по борба, искам да се занимавам с животни, най-вече с коне”, категоричен е Илиян. Затова се е заел сериозно с реализацията на идеята си. Майстори вече работят на мястото, където ще бъде изградено ранчото. То ще е около 10 декара. Ще се отглеждат десетина коня, както и диви и екзотични животни – диво прасе, елени, сърнички. „Искам да си купя животните законно и да си ги отглеждам като домашни”, казва бъдещият фермер. В работата му помагат родителите. „Това, което съм, е благодарение на тях. Винаги са ме подкрепяли. Бях на 6-7 години, когато дядо ми подари едно теле. Така че от малък около мен има животни”, казва Илиян. Догодина пък смята да кандидатства Ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора.  

Няма да се отказва и от спорта. Част е от клуб „Атлетик”. Сребърен и трикратен бронзов медалист от европейски първенства по сумо. Има десетки златни медали от републикански първенства. Завоювал е и трето място по борба. С момчетата от клуба тренират 3-4 пъти седмично и отсега се готви за Световното първенство по сумо догодина.

„Но все пак най-важни са животните. Всеки ден започва с грижа за тях и във всеки един свободен момент съм пак при животните. Който се страхува от конете, винаги може да дойде при мен и да му покажа, че това са добри животни. Освен това конят е най-българското животно. Все пак българите сме дошли по тези земи на коне. Има доста падания в началото, но човек не трябва да се плаши от тях”, казва младият мъж. Според него животното помага на своя стопанин, дори и той да не го осъзнава. „Има много случаи, когато се качвам изнервен на коня, и той също става раздразнителен. Конят усещат ритъма на сърцето. Човек не трябва и да се страхува, защото конят го усеща и се плаши”, посочва пловдивчанинът. Според него конете са много умни животни. И въпреки че има много кучета, Ахат си остава най-добрият му приятел.

„Искам да призова хората да гледат историческите възстановки и да членуват в дружествата, защото по този начин съхраняваме нашите традиции. България е била и ще бъде”, оптимист е младежът.