"Христос живее. Той е нашата надежда и най-прекрасната жизненост на този свят. Всичко, което той докосва става ново. Първите думи, които искам да отправя към всеки от вас са - Той живее и те иска жив, Той е в теб, Той е с теб и не те изоставя никога". С тези тържествени думи папа Франциск се обърна към събралите се християни преди храм-паметник "Александър Невски" в София.

По време на словото си папа Франциск произнесе на български: “Христос Воскресе”, а хората на площада отвърнаха с: “Воистина Воскресе”.

На площада пред храма се събраха над 2000 човека. На място бяха издигнати български знамена, флагове на Ватикана и  транспаранти с приветствия. Папата наруши протокола и преди да се качи на сцената поздрави много от събралите се хора, даже позволи на деца да си направят селфи с него.

В словото си Светият отец не пропусна да спомене и своя предшественик папа Йоан XXIII, който е известен и като "българския папа" заради десетгодишния му престой у нас като нунций на Ватикана. 

"В храма "Св. Александър Невски" се помолих в спомена на светите братя Кирил и Методий, които са евангелизатори на славяните. Прегърнах моя брат патриарх Неофит. Да се помолим на Светата Дева, която дари импулса земята да бъде място на срещи. Ще се помоля пред иконата на Св. Богородица от Несебър, която  папа Йоан XXIII е носел винаги със себе си", каза още Светият отец.

Той поздрави представителите на различните вероизповедания в България и ги покани да се качат при него на сцената. След това папа Франциск произнесе неделната молитва „Царице небесна“ (Regina coeli).

"Нека се обърнем към Блажената Дева Мария, царица на небето и земята. Да се застъпва пред възкръстналия Господ, за да дари на тази обичана земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи. Отвъд културните, религиозни и етнически различия да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същи баща", каза Франциск.

В 16.45 часа на площад „Княз Александър Първи“ папа Франциск ще отслужи Света литургия.

Третото събитие в София е на 6 май – в 18.15 ч. на площад „Независимост“ гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

Хиляди се събраха и пред храм-паметника "Свети Александър Невски", за да видят папата. Атмосфера от мястото - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: